Апелативният съд във Велико Търново ще заседава по делото за убийството на 24-годишния български студент във Франция Мартин Борилски.

Предишното заседание през лятото бе отложено по молба на майката на загиналия Иванка Въчева. Тя е частен обвинител и граждански ищец, съобщи БТВ.

Тогава Въчева поиска да не бъде даван ход на делото, защото нейният адвокат се намира в чужбина и не може да присъства в съдебната зала.

Според материалите по делото, на 20 юли 2000 г. Мартин Борилски е бил намерен в парижката си квартира мъртъв с 93 прободни рани от нож.

Разследването, водено от френски следователи, идентифицира като основни заподозрени за деянието двама младежи от Варна - 21-годишният Георги Желязков и 20-годишният Стоян Стоичков.

През 2002 г. заподозрените са арестувани и освободени под парична гаранция от 2000 лв., а в обвинителния акт, изготвен от Софийската градска прокуратура, се иска от 15 до 20 години затвор.

Делото беше насрочено във Варна, но процесът не можа да започне, защото отводи направиха всички прокурори и съдебни състави. Причината за това е фактът, че бащата на единия от обвиняемите е известен варненски юрист.

С постановление на Върховния касационен съд делото беше изпратено на Окръжния съд в Шумен, който го насрочи за 27 март 2008 г. Местните магистрати оправдаха двамата подсъдими поради липса на доказателства и отхвърлиха предявените граждански искове.

Тази присъда бе потвърдена и от Апелативния съд във Велико Търново на 21 януари 2009 г., където делото бе разгледано на втора инстанция.

Решението, което предизвика острата реакция на посланика на Франция Етиен дьо Понсен, бе протестирано от Апелативната прокуратура пред ВКС с искането за връщането на делото за разглеждане от нов състав.

ВКС постанови, че делото "Борилски" трябва да бъде разгледано от нов съдебен състав на Апелативния съд във Велико Търново. Върховните магистрати мотивираха решението си с факта, че е постановен немотивиран съдебен акт. Допуснати са били и съществени нарушения на процесуалните правила за проверка и анализ на доказателствата.