Русия има ключови общи интереси със Съединените щати и има нужда да работи заедно с тях по общ дневен ред. Това заяви руският президент Владимир Путин в интервю за държавната руска телевизия.

„Ние имаме разногласия по някои въпроси от международен характер, но в същото време има нещо, което ни обединява, което ни принуждава да работим заедно", подчертал Путин.

Русия е надежден партньор, защото тя „не танцува на гърба на някого другиго" и не си променя позициите под напора на обстоятелствата, изтъкнал още Путин.

Фактът, че Русия преследва независима външна политика, независимо от променящата се ситуация на международната сцена, доказва, че Москва е надежден партньор, посочи Путин пред Сергей Брилев, водещ на предаването „Вести в субботу".

„Има много компоненти, които ни позволяват да гледаме на себе си като на държава, и това всъщност се случва, то е преследването на независима суверенна политика на международната сцена и моделиране на вътрешната политика в съответствие с волята на нашия народ. В този смисъл ние сме доста надежден партньор, защото ние не танцуваме на гърба на някого другиго, ние не променяме позициите си под въздействието на дадена ситуация", заявил руският президент.

Владимир Путин е коментирал и резултатите от годишната класация на сп. „Тайм" за стоте най-влиятелни личности в света, в която руският ръководител е на първо място, като е спечелил подкрепата на 6,95% от анкетираните, две трети от които живеят в САЩ, Канада и Великобритания.

Путин заявил, че по принцип той е безразличен към различни рейтинги, като „влиянието на даден държавен ръководител може да бъде оценено преди всичко на базата на икономическата мощ и отбранителните способности на страната".

Въпреки това руският президент смята, че подобни класации на читатели носят определено значение.

„Искам да благодаря на хората, които са показали този знак на уважение, не към мен, въпреки че това е, разбира се, също хубаво, но преди всичко по отношение на нашата страна, Русия", заявил Путин

Руският президент е единственият световен политически лидер, влязъл в топ 10 на класацията, която е доминирана от звезди на поп музиката като Лейди Гага и Риана.