ДПС се доказаха като много активни депутати още в първите дни на 43-тото Народно събрание. Всичките 38 народни представители от движението са се подписали под три законопроекта за промени, насочени към т.нар „възродителен процес".

Тези три законопроекта са знакови за нас, като с тях искаме да потвърдим нашия профил, идеи и принципи", обясни на брифинг в парламента народният избраник от ДПС Четин Казак.

Именно тези законови промени, по думите му, ще решат проблеми на обществото ни, ненамерили изход през всичките 24 години демократичното развитие на България.

Първата идея на ДПС е за промени в Наказателния кодекс, с които да запазят давността на престъпленията по време на т.нар. комунистически режим, в това число и т.нар. "възродителен процес".

„Тези престъпления по време на комунистическия режим не трябва да се погасяват по давност. Трябва да се възстановят и някои знакови дела, като например известното „дело по възродителния процес", обясни исканията им още Казак и повтори, че всички висящи дела за престъпления от тези години не трябва да бъдат погасени по давност и да останат без решение.

ДПС напомни, че идея за такава промяна изразиха от ГЕРБ в миналия парламент, но до приемане така и не се стигна.

„Други политически сили, дори вносителите на тези текстове, в определен момент се опитаха да направят пазарлъци по тези тема, но ние не се поддадохме", похвали се още Казак и напомни, че темата за тези престъпления е много болезнена за ДПС.

Другите два законопроекта на движението за промени в Закона за гражданската регистрация и в Закона за съдебната власт също обръщат поглед към т.нар "възродителен процес". Целта им, по думите на ДПС депутата, е да заличат от държавните регистри насилствено наложените български имена на наши сънародници с турски или арабки имена.

Четин Казак обясни, че те ежедневно получават сигнали от такива граждани за това, че при опитите им да си изкарат заявления от общини или например свидетелство за съдимост са принуждавани от държавни служили да посочват и насилствено наложеното им българско име.

„Такова искане накърнява честта и достойнството на тези граждани", изтъкна още народният представител от ДПС и добави, че тези държавни служители нямат законовите основания за подобно искане.

ДПС са се заели с тези промени също, защото са на категоричното мнение, че хората не трябва да бъдат принуждавани да се връщат към онези болезнени години като т.нар "възродителен процес".

Идеята на третите по сила в парламента е да се въведат и санкции за служителите, които искат вписване на насилствено наложени имена. Те също искат и заличаване на тези имена дори и на починалите вече български граждани.