Сини депутати искат отмяна на забраната върху проучването и добива на шистов газ. Това обяви лидерът на ДСБ Иван Костов на брифинг в НС.

Припомняме, след часове дебати на 18 януари депутатите решиха да бъдат категорични по отношение на шистовия газ и наложиха не мораториум, а решение за безсрочна забрана за проучване и добив на шистов газ.

Забраната касае прилагането на метода хидрофракинг за извличане на нефт, природен газ, както и добива на шистов газ.

Забраняват се и теренни проучвания за издирване на находища и възможен добив на нефт, природен газ и шистов газ чрез хидрофракинг.

В деня на дебатите от ГЕРБ внесоха законови промени забраната за проучване и добиване на шистов газ да е безсрочна и важаща за цялата страна.

Според стенограмата от гласуването в Народното събрание на 18 януари за забраната на шистовия газ Иван Костов е гласувал против забраната, а Мартин Димитров за мораториума.

Сините депутати от ДСБ (Михаил Михайлов, Иван Иванов, Иван Костов, Екатерина Михайлова и Асен Агов) внесоха още днес в НС проект за решение за ефективен контрол, защита на околната среда и отмяна на забраната върху прилагането на технологията "хидравлично разбиване при проучване и/или добив на газ и нефт на територията на страната.

Според сините приетата преди време забрана лишава страната от добив на значителни количества суровини на по-ниски цени, намалена е конкурентоспособността на българския бизнес и обрича на бедност хората. Освен това според сините забраната постава под заплаха енергийната сигурност на страната.

Сините разпространиха писмо от Геологическия институт при БАН за проучването и добива на шистов газ. Геолозите са категорични, че подкрепят проучването на ресурси на шистов газ у нас с прилагането на най-новите технологии и научни методи и най-строг контрол върху околната среда и подземните води.

Експертите също така смятат, че е неразумно България да пропусне възможността да проучи потенциала си от този нов вид енергиен ресурс, който е възможно да окаже сериозен положителен ефект върху националната икономика. Според геолозите проучвателните сондажи по същество не се различават от тези за традиционно проучване на газ и нефт.

От писмото на експертите от БАН става ясно, че през последните 50 години на територията на Североизточна България са прокарани стотици сондажи 200 от които са с дълбочина по-голяма от 2500-3000 метра. Според геолозите досега няма научни доказателства за опасности или вреди от проучванията на шистов газ. Според учените предварителното насаждане  на страх у местното население от земетресение или замърсяване на питейната вода е неоснователна.

Също така, според тях, у нас няма доказани промишлени запаси на шистов газ. Нашето общество се нуждае от един задълбочен анализ и дискусия за това каква трябва да бъде енергийната независимост на България, заяви Михаил Михайлов от синята коалиция. Българинът не трябва да бъде държан като в средновековието, а трябва да бъде информиран има ли залежи от шистов газ и да видим какви са перспективите за енергийна независимост, смята той.

Социалистите веднага реагираха на предложенията на ДСБ.

"От Синята коалиция скриха въпроса, който са задали на БАН за шистовия газ и прочетоха само отговора. Чухте ли освен отговора на БАН кой е въпросът, който са задали? Ако запитам БАН през 2012 г. освен сняг ще вали ли и дъжд, какъв ще бъде отговорът и нужно ли е да си академик?", посочи Георги Божинов от БСП.

Той внимателно изслуша изявлението на колегите си от дясно. Изказванията им той определи като еклектични. "Те не казват дали този метод е безвреден. Тук пред вас бяха трима сериозни политици, трима сериозни учени, които си служат с метода на еклектиката", каза още Божинов.

Петър Курумбашев пък прочете част от писмото на БАН, изпратено до тъмносините: "Учените от Геологическия институт при БАН не биха могли да се ангажират с аргументирано експертно мнение относно технологията за извличане  на шистов газ посредством хидравлично разбиване, прилагана от водещи нефто и газодобивни компании.

Като правило това са високи технологии, които са фирмена собственост. Информацията за тях би следвало да се изисква от съответните компании и предоставя на отговорните държавни служби в процеса на договаряне и за нуждите на ОВОС".

Самите учени от БАН казват, че те не могат да се произнесат, а не че този метод може да бъде прилаган, поясни Курумбашев.

От ГЕРБ също реагираха на идеята на ДСБ за отмяна на забраната за проучване на шистов газ.

Валентин Николов заяви, че управляващата партия ще се съобрази със страховете на избирателите относно проучването и добива на шистов газ.

Ние категорично няма да махнем мораториума върху шистовия газ до момента, когато българското общество е постигнало съгласие, че това е безвреден метод, поясни той.

Според Николов именно тук идва ролята на експертите да убедят хората, че този метод или койот и да е друг метод е безвреден за проучването на шистов газ.

Едва в този случай ГЕРБ може да преосмисли позицията си, категоричен бе Валентин Николов. Позиция на ДСБ, по думите му, не може да накара мнозинството да преосмисли решението си.