Комисар Кристалина Георгиева ще получи силен икономически ресор и сериозна позиция в следващата Европейска комисия. Това обяви президентът Росен Плевнелиев през нощта в Брюксел след заседанието на Европейския съвет, цитиран от БНР.

Припомняме, държавните и правителствени ръководители на 28-те очаквано избраха за върховен представител за външната политика италианския първи дипломат Федерика Могерини, която е от средите на европейските социалисти. Могерини и Кристалина Георгиева бяха основните претендентки за поста.

Консултациите за състава на новата Еврокомисия ще продължат до 7 септември. Основната цел е да се сформира силна и добре представена ЕК, която към 1 ноември трябва да влезе с „летящ старт и да може ефективно да решава проблемите", обясни държавният глава. Според него резултатът за България ще е изключително висок. Той е категоричен, че Кристалина Георгиева ще получи много силен пост в новата ЕК, силен икономически ресор и много високо стояща и сериозна позиция в ЕК.

От думите на държавния глава стана ясно, че най-вероятно Кристалина Георгиева ще е един от заместник-председателите в следващата комисия и че ресорът й вече е договорен. Той обаче отказа да даде повече подробности, уточнява БНТ.

През последните дни Плевнелиев е разговарял с повечето европейски лидери, за да се стигне до единна позиция за избора на нови комисари. В самото начало на дебатите за високите постове в ЕК и при началната подготовка относно състава на комисията е трябвало по-решително да се работи и защити кандидатурата на Кристалина Георгиева, смята още държавният глава.

По отношение неизбирането на Кристалина Георгиева за висшия европейски дипломатически пост, президентът каза: „Ние имахме безспорно най-добрата кандидатура. Няма държавен глава, няма министър-председател, който да не е стиснал моята ръка на този европейски съвет с поздравления за кандидатурата, която България посочи".

Росен Плевнелиев беше категоричен, че със сигурност кандидатурата на Кристалина Георгиева ще има успех, защото тя е „изключителен европеец и лидер със световна репутация". "Този успех ще бъде не само неин, но и на българската дипломация и на българските институции, които имаха амбицията да пожелаят най-високото", коментира президентът, цитиран от прессекретариата си.

Лидерите на 28-те страни в Евросъюза с консенсус решиха полският премиер Доналд Туск да бъде председател на Европейския съвет през следващите пет години.