Аз няма да упреквам финансовия министър, защото знам с каква колосално тежка задача се е нагърбил.

Това заяви съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов, цитиран от БНТ, в коментар за последните идеи на министъра относно фискалния резерв.
Той обясни, че Дянков е този, който трябва да предложи големи съкращения, предвид драстичното намаляване на приходите в бюджета.

Това е изключително тежка задача, за който и да е министър в света, посочи Костов.

Що се отнася до проекта „Белене", той отбеляза, че от ресорния министър се очаква да сключи договор за „гигантска сума, да задължи България и на практика да направи невъзможно всякакво кредитиране от международни финансови институции".

По думите му по този начин ще се извърши еднократно огромно задължение за страната ни, „което ще държи българския данъкоплатец поне още 30-40 г."

Костов посочи още, че в условия на тежка финансова криза и лошото наследство, което е оставила тройната коалиция, сключването на подобен договор е антибългарска мярка.

Петър Димитров: За Русия е по-лесно и по-евтино да ни заобиколи.
Още...

По отношение твърдението, че руската позиция за трите енергийни проекта („Южен Поток", АЕЦ Белене и Бургас Александруполис")e, че те вървят заедно в пакет и запитан дали изключването от единия, автоматично слага край и на участието в останалите, Иван Костов беше красноречив:

Какви са тези глупости? Ние българи ли сме? Докога в студио на българска национална телевизия ще се коментира руски интерес?

Кога ще започнем да коментираме българския интерес, попита още той, като отбеляза, че е изключително възмутен от подобна постановка на въпроса.

И как да се защитава българския интерес, когато досегашни управляващи са обвързали България със споразумения, от които е толкова трудно да се излезе, отбеляза той.

Що се отнася за проекта Бургас-Алексанрдуполис и евентуалното изграждане на съоръженията на бургаското пристанище, Костов посочи:
Представете си го това! То застава така, че се вижда от Созопол, от плажа на Несебър, от централната улица на Поморие, от целия Бургас.

Според него подобен проект е изключително опасен от екологична гледна точка. Това унищожава целия туризъм по южното Черноморие, коментира той.

Костов беше категоричен, че е необходима диверсификация на източниците за доставка на газ. Това трябва да го е разбрал всеки, посочи още съпредседателят на Синята коалиция.
Той е убеден, че ако искаме енергийна сигурност, то това разнообразяване на източниците е абсолютно необходимо.

Относно искането си за забрана за хазарта, Костов посочи, че има три основни причини, той да бъде спрян със закон.

По думите му той е частен и монополно контролиран, което го няма никъде по света.
Друга причина според Костов е, че хазартът е метод за пране на пари на мафията. Третият му мотив е, че това е най-силната антикриминална мярка.
Попитан защо не е ограничил хазарта, когато самият той е бил министър-председател, лидерът на ДСБ обясни, че причините са били две.

Първо, лобито на хазартните босове е гарантирало, че ще има много големи приходи от този тип дейност за бюджета, което не се е случило.

Друга причина, която той изтъкна, е че тогава правителството е имало много по-важни приоритети, а именно - „да измъкне хората от тежкото положение, в което са се намирали."

Иван Костов изтъкна още, че е песимист в очакванията за край на кризата.
Според него е възможно да случи това, за което е предупреждавал, а именно кризата да придобие облика на буквата W, тоест да се наблюдава засилване, отслабване и отново усилване.