С декларация до премиера проф. Георги Близнашки, вицепремиера Илияна Цанова, заместник-председателя на ДАБЧ Ива Йорданова, президента Росен Плевнелиев и омбудсмана Константин Пенчев българи, живеещи в чужбина възразиха срещу назначението на Ива Йорданова за временен шеф на Агенцията за българите в чужбина.

Отвореното писмо идва ден, след като българи, живеещи в Австралия, я призоваха да се оттегли от този пост, "който незаслужено, без конкурс, без прозрачност, чрез връзки и партийни зависимости заехте", както и да бъдат следвани правилата на кариерно израстване в държавната администрация, без порочни практики, защото " Вашето назначение олицетворява голяма част от онова, което ни прогони от Родината ни."

Днес българи от всички краища на страната отново се обединяват и изпращат отворено писмо, в което заявяват, че са "загрижени" за случващото се в Агенцията, оглавена от Ива Йорданова.

"Пребивавайки в чужбина, неминуемо правим паралел между начина, по който се извършват назначенията в държавната администрация в много напреднали страни. Публичните институции в успелите държави имат строго регламентирани процеси на подбор и прозрачност. Тези процедури гарантират, че избраният кандидат притежава нужните качества и умения за заемането на обществена позиция. В тази връзка ни направи впечатление непрозрачният начин, по който беше лансирана кандидатурата на Ива Йорданова. Това подкопава доверието в институцията и поставя въпроси относно процедурата за назначения в администрацията като цяло.", негодуват хората, подписали декларацията.

Те отбелязват и факта, че организирайки се доброволно, сами са провели двумесечна "усилена кампания за улесняване гласуването на българските граждани в чужбина". Реализирали са и проекта "Парламентарни избори в чужбина 2014", базиран на интернет платформа, както и редица страници и групи в социалните мрежи във връзка с изборите.

Организациите на сънародниците ни зад граница заявяват още, че са организирали и разкриването на избирателни секции, намерили са хора за членове на комисиите, осигурили са оборудване.

"Положителните изборни резултати извън страната са резултат от промененото законодателство и различни инициативи и кампании. Несъмнено в основата лежат доброволните и безвъзмездни услилия на широк кръг български граждани в чужбина", отбелязват още подписалите декларацията.

"Затова намираме за едностранна и некоректна представената информация в съобщението на Министерски съвет по повод назначението:
Ива Йорданова беше ръководител на екипа, реализирал успешно платформа за комуникация с българите в чужбина чрез социалните мрежи, която стартира в навечерието на парламентарните избори. Чрез кампанията бяха достигнати над 300 000 наши сънародници зад граница, както и над 2 500 Фейсбук групи на българи в чужбина.", възразяват сънародниците ни.

Те подчертават, че споменатата кампания е стартирала едва 10 дни преди датата на вота, когато подготовката на секциите в чужбина е била почти финализирана.

" Контактите с представители на групата бяха силно закъснели, спорадични и непродуктивни.", допълват българите в чужбина.

Затова те настояват за прозрачност при подбора на хора за отговорните позиции в ДАБЧ, които освен това да имат и добра квалификация. На следващо място искат Агенцията да разработи ефективни политики за достигане до колкото може повече българи в чужбина "и то не само по време на избори". Българите в чужбина настояват и за анализ на работата на ресорното ведомство, както и за изготвяне на програма за действие за подкрепа на интересите на сънародниците ни зад граница.

"Смятаме, че цел на Агенцията би трябвало да е, достигне не само еднократно до 300 000 от българите в чужбина, а и до останалите около 2 милиона български граждани, пребиваващи извън страната, и да положи целенасочени и координирани усилия за осъществяване на реални политики за и съвместно с тях.", завършват обръщението си българите в чужбина.

Декларацията е подписана от 46 души от Германия, САЩ, Холандия, Великобритания, Испания, Швейцария, Австралия, Италия, Австрия, Гърция и др.