Не е морално да се вдига минималната работна заплата, а да не се вдигат пенсиите, заяви Божидар Данев от Българската стопанска камара преди заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Всички пенсии, не само най-ниските, трябва да се вдигнат, категоричен бе той. Когато вдигаме най-ниските пенсии, на практика наказваме тези, които са с най-голям принос към солидарния стълб, тези, които са били най-коректни към бюджета на НОИ, коментира Данев.

Според него увеличението на пенсиите не води до сътресения на пазара на труда, а се стимулира потреблението. Не така позитивни обаче са резултатите от вдигането на минималната работна заплата. Когато вдигаме административно минималната работна заплата, ние нанасяме много тежки удари на пазара на труда и по този начин ще закрием едва издържащият малък и среден бизнес, обясни Данев.

Той изтъкна, че заради ръста на минималната работна заплата от 240 на 270 лева са закрити работни места.

Данев допълни, че липсва оценка на въздействието от въвеждането на тази мярка. Затова и работодателите искат такава оценка, за да се види дали ще има полза от повторното увеличение на заплатата от 270 на 290 лева.

Всяка политическа намеса за размера на пенсиите е вредна, коментира от своя страна Димитър Манолов от КТ Подкрепа. Според него с вдигането на едни пенсии и замразяването на други се нарушава съотношението между внесени вноски и размер на пенсията.

Стига да има средства, могат да се увеличат пенсиите като се започне с най-ниските, тъй като тези пенсионери усещат най-силно тежестта на всички икономически затруднения. Тази позиция изрази председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов, който взе участие в заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Възпротивяваме се на административното увеличаване на заплати в каквато и да е форма, подчерта Симеонов. БТПП е против и административното увеличаване на минималните осигурителни прагове. Основният критерий за каквото и да е увеличаване според Симеонов трябва да е производителността.

На въпрос кои пенсии трябва да се увеличат, той коментира: „Бюджетът не е бездънна бъчва, той има лимити". От БТПП казали на финансовия министър Дянков, че трябва да се започне с увеличаването на най-ниските пенсии, а пък докъдето стигнат парите. „Дай Боже да стигнат за всички", надява се Цветан Симеонов.

Попитан за идеята на кабинета от догодина да се увеличи пенсионната възраст на 63 г. за жените и 65 - за мъжете, той подчерта: „Ние не сме против това. Виждате, че това са мерки в цял свят". За пример той посочи, че в БТПП имат много служители пенсионери като най-възрастният е над 80 години, но работи, защото знае перфектно 3 езика.

Цветан Симеонов съобщи, че от КТ „Подкрепа" са представили разумно предложение как да бъдат санкционирани служители, които работят без трудов договор. Синдикатите предлагат да бъде удържана конкретна сума за определен период на провинилия се работник и тя да бъде внасяна в НОИ. „Когато един човек нарушава закона, трябва да бъде санкциониран, хубаво е когато санкцията отива по предназначение", изтъкна Цветан Симеонов.

Относно заплатите на държавните служители, от БТПП настояли да има ясни стимули за добре свършената работа от администрацията.