АБВ и ГЕРБ на днешните преговори са разговаряли предимно за различията си като политически формации. Това стана ясно след втория кръг разговори между партиите на Бойко Борисов и Георги Първанов.

Обсъдили са различен кръг теми, както и актуалните мерки по управлението на държавата и съставяне на ново правителство.

Припомняме, в 9 тази сутрин Румен Петков, Ивайло Калфин, Кирил Цочев и Росица Янакиева, пристигнаха в централата на ГЕРБ за втори кръг преговори.

И АБВ, и ГЕРБ имат общо разбиране по най-наболелите теми - за финансова стабилност, кризата в КТБ и възможните реформи. „По някои от тях постигнахме съгласие, посочи Румяна Бъчварова от ГЕРБ.

„Има сериозни проблеми пред държавата", заяви Ивайло Калфин от АБВ. Тези проблеми, по думите му, предполагат национално отговорни решения.

По отношение на бъдещата коалиция стана ясно, че разговорите продължават.

Тази ситуация за нас предполага една широка коалиция, смята Калфин. По мнението му в нея трябва да влезе и БСП. Широк кръг от партии ще поеме отговорността за стабилизиране на държавата.

„Имаме различия с партия ГЕРБ", обясни той. Основните от тях са по отношение на данъчната система и данъчната реформа, която предлагат от АБВ. Те настояват за премахване на плоския данък, нещо, с което ГЕРБ не са съгласни.

Двете формации са констатирали различия за ролята на държавата за стабилизиране на икономиката. Според АБВ държавата трябва да бъде много по-активна, включително и като инвеститор в икономиката ни. АБВ настоява и за данък върху голямото наследство и данък върху финансовите транзакции.

Двете формации са констатирали и различия по отношение на социалните мерки, като хората на Първанов искат в актуализацията на бюджета да се предвидят коледни надбавки за пенсионерите.

Призоваваме всички политически сили в парламента да оставят за малко настрана партийните си програми и да потърсим това, което е важно за държавата, поне за следващите месеци до края на годината, настоява Ивайло Калфин.

Нашите усилия в момента са да търсим подкрепа за едно дясно-центристко управление. Ние не се отказваме от това, категорична бе Румяна Бъчварова. Според нея това намерение на герберите не било препятствие пред възможността да се търси подкрепа за общи политики за извеждане на държавата от тежката ситуация. Затова и ГЕРБ разчита на подкрепата на АБВ за сериозните и тежки решения за страната, за да може във възможно най-кратки срокове да се излезе от критичната ситуация.

Основните изводи от днешната консултация с хората на Георги Първанов: за АБВ разговорите за коалиция не са приключили с днешната среща; те биха подкрепили коалиция ГЕРБ-БСП, но не биха участвали в дясно-центристка коалиция; ще подкрепят обаче конкретни политики.

БСП все още не са дали отговор на преговорния екип на ГЕРБ как и къде ще продължат консултациите, като за дамите на Борисов не е проблем да разговарят със социалистите в сградата на Народното събрание. Не стана ясно дали на днешната среща е участвал лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който е в партийната централа.