"В София предстоят предизборни изненади". Това предупреди кандидатът на БСП за кмет на София проф. Михаил Мирчев в ефира на bTV. Социологът се въздържа от прогнози за това колко процента успех си дава на местните избори, но си дава сметка, че задачата е амбициозна.

"На първи тур можем да минем 110 000 гласа, което от действителните гласове ще бъде около 23-25%", коментира проф. Мирчев. Той допълни, че: "3% е вероятността в крайна сметка "непобедимата Йорданка Фандъкова" да бъде победена".

Мирчев не счита за силен противник кандидата за кмет на София на ДСБ- Вили Лилков, за силен противник, тъй като РБ имали горе-долу същия рейтинг, както и БСП.

За сега номинирания от БСП за кмет на столицата се въздържа от предизборни обещания. "Не се стремя да обещавам. Става въпрос за принципи каква София искаме", посочи той.

Най-общо той изтъкна, че първо иска да се вдигне килима и да се види какво е замитено под него. По думите му: "В София се строи много, но на високи цени- 2-3-4 пъти по-високи са цените у нас, спрямо другите страни в Европа".

На второ място той смята, че трябва да се поправи общия устройствен план на столицата. Мирчев си позволи да критикува главния архитект Петър Диков, защото в момента "тихомълком" променял устройствения план и облагодетелствал частни интереси.

По отношение на бюджета, Мирчев бе категоричен, че в София има пари за абсолютно всичко. Той даде за пример бюджета за 2014 г., където в някои пера има 26% използване на парите, в други 70-80%.

Десетки милиони уж се икономисват и детските градини са недостроени, тротоарите не са в добро състояние, според кандидат-кмета.

За финал той постави оценка "трагична" на премиера Бойко Борисов и управлението му.