При откриването на разширеното заседание на БСП премиерът и лидер на партията Сергей Станишев акцентира, че 2009 година ще премине под знака на два фактора - световната финансова криза и предстоящите избори за европарламент и за национален парламент.

Министър-председателят отново отправи предупреждението, че основната опозиция - извънпарламентарната, е мотивирана единствено от стремеж към властта и амбицира съпартийците си да бъдат добре организирани и да гарантират стабилността на държавата.

Станишев каза, че БСП трябва да гарантира, че в следващия мандат реформите няма да спрат и предупреди, че има риск към завръщане към други времена - на авторитарно управление.
Той е категоричен, че реформите трябва да продължат и да станат необратими.

Станишев подчерта, че България няма как да избяга от последиците на финансовата криза и затова е важно правителството и парламентът да направят необходимото, за да бъдат ефективни антикризисните мерки и да бъдат запазени работните места.

Премиерът съобщи, че следващата седмица ще започне преглед на инвестиционните планове на всички министерства, защото е важно не само да бъдат направени предвидените в бюджета капиталови разходи, но и кога ще се реализират.