От утре 8000 нови работни места ще бъдат разкрити в реалния сектор. Това обяви директорът на Агенцията по заетостта Асен Ангелов и призова всеки българин, който търси своята работа, да потърси съдействие в бюрата по труда, където непрекъснато и динамично се появяват нови свободни позиции.

Последните тенденции показват, че най-голямо търсене на кадри има в сферата на услугите, а най-голяма липса на пазара на труда има в сектор "Транспорт", където има недостиг на професионални шофьори.

България се нарежда на 8-мо място сред страните в ЕС по отношение на младежка безработица.

Само за първите шест месеца на настоящата година обаче близо 24 хил. младежи до 29 години са започнали работа в реалния сектор, а общо 35 хил. млади хора са получили индивидуално предложение за заетост в бюрата по труда в страната. Над 5000 младежи са се възползвали от различни практики, професионални обучения, стажове, квалификации.

Агенцията по заетостта обръща поглед и към бизнеса у нас, като за период от три седмици общо 4014 работодатели от цялата страна са се включили в проучване за това какви работници търсят. Изследването е по новата ОП „Развитие на човешките ресурси" 2014-2020.

Запитаните работодатели са заявили желание да приемат във фирмите си над 22 хил. младежи, 10 хил. за обучение и близо 12 хил. за стаж.

Очаквано бизнесът се нуждае от млади хора най-вече в сферата на услугите, следвана от сферата на персоналните услуги, след което се нареждат работниците за производство на храни и облекло, а след това е нужен административния персонал.

65% от работодателите, които проявяват интерес да обучават младежи, заявяват, че са готови да сключат трудови договори още през септември тази година.

Агенцията по заетостта превърна неделния ден в краткотрайна работа и едновременно с това конкурс за няколко десетки младежи, които имаха възможността да рисуват графити на ограда в столичното бюро по труда в район „Възраждане".