Група изследователи от Австралия създаде устройство, което изобразява картина на 360 градуса, използвайки принципа на кръговото зрение на насекомите, съобщи HiComm.bg.

В прес съобщение на Центъра за усъвършенстване във визуалната наука ARC (ARC Centre of Excellence in Vision Science) се уточнява, че новото "всевиждащо око" е първото в света, което позволява получаването на пълна картина без бели петна.

Благодарение на своите фасетъчни очи, насекомите имат ъгъл на зрение, равен на практика на 360 градуса, което им позволява да виждат всичко около тях.

Досега учените са използвали този принцип, създавайки устройства, позволяващи да се наблюдава кръгова панорама, но с наличието на т.нар. бели петна, докато новият апарат е без този недостатък.

"Всевиждащото" устройство представлява своеобразна сфера от стъкло, прикрепена към видеокамера.
Създателите му планират да го използват за изучаване на това как насекомите възприемат заобикалящия ги свят и се ориентират в пространството.

Пред изобретението обаче има и ненаучни перспективи, тъй като то би могло да се използва за по-добро управление на различни транспортни средства или като част от охранителни системи.