Сепаратистите в Източна Украйна, подкрепяни от руски танкове и други бронирани машини, водят боеве с правителствените сили на два фронта, обяви представител на военните на Украйна, предаде СиЕнЕн.

Сблъсъците се водят югоизточно от Донецк и около южния крайбрежен град Новоазовск - около 20 километра от руската граница, според Михаило Лисенко, заместник-командир на Украинския донбаски батальон.

Това е пълномащабна инвазия", каза Лисенко, имайки предвид боевете на юг.

По-късно БиБиСи съобщи, позовавайки се на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана, че Новоазовск е паднал в ръцете на руски военни. Украинският президент Порошенко обяви, че е предприета руска военна инвазия към Украйна.

Вчера от украинските сили обявиха, че руски военни използват артилерия до границата с Новоазовск. Руските сили и сепаратистите са окупирали няколко села около града. Съветът за сигурност на Украйна смята, че членове от руски тактически батальон са окупирали село Победа, което се намира в Лугански регион.

Сепаратистите признаха, че има руски войници в Украйна
Още...

Ако тези войници са се изгубили и инцидентно са се озовали в Украйна, те трябва да се върнат на изток", отбелязаха от съвета.

Във вторник Украйна обяви, че е задържала 10 руски войници. Източник от военното министерство на Русия каза, че задържаните са патрулирали по границата и „най-вероятно са я пресекли инцидентно".

Москва многократно отхвърля обвинения на Киев, че изпраща войници.

В същото време от ООН обявиха, предаде „Франс прес", че най-малко 36 души умират на ден при сблъсъците в Украйна. От средата на юли до средата на август са убити най-малко 1200 души. Не са включени 298 загинали от сваления самолет на 17 юли. От април до сега са убити 2 220 души, включително 23 деца.

Западът увеличи натиска към Москва. Американският посланик Джефри Паят в Украйна написа в „Туитър", че се е „увеличил броят на руските войници, които директно се намесват в боевете на украинска територия". По думите му Русия снабдява сепаратистите с танкове, артилерия, ракетни установки, но все още не може да бъдат победени украинските сили.

Междувременно има информация, че се провеждат тайни погребения на руски десантни войници, които са убити в Украйна. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков каза, че тази информация трябва да се разследва преди да се правят заключения.