Трябва да се дадат ясни доказателства, че АБВ иска да участва в лява политика.

С това условие лидерът на БСП Михаил Миков отговори на предизвикателството на Георги Първанов за евентуално сближаване между АБВ и БСП за местните избори.

Макар първоначалната му остра реакция да бе срещу съвместно участие с АБВ на предстоящия вот, днес в ефира на Нова телевизия Миков все пак намекна, че има възможност за общ съюз.

"Другото звучи така - дайте да се съберем и да вземем властта в общините", каза Миков и категорично заяви, че социалистите не приемат този подход.

"Не смятам, че предложението беше искрено, защото такъв тип предложения не могат да се правят публично преди да има сондаж към този, към когото го отправяш", коментира социалист номер 1. Той подчерта, че БСП - Лява България е най-голямата лява коалиция и тя ще проведе един такъв дебат вътре.

Миков за пореден път отчете горчивината от резултатите на БСП след последните избори.

"АБВ нанесе тежки поражения на българската левица на парламентарните избори", коментира в тази насока той. Пораженията, които АБВ е нанесла на лявото трудно могат да бъдат преглътнати от редовия социалист, който е отстоявал социалистическите идеи, стана ясно още от думите на Миков.

Червеният лидер напомни, че АБВ участва в дясна коалиция, прокарваща десни идеи. БСП, по думите му, показва, че дава леви решения и дава друга перспектива.

Миков коментира и причините БСП да не подкрепи ДПС в искането им за вот на недоверие към правителството.

"Не са изтекли 100 дни - това е формалната страна", заяви той. Иначе социалистът бе категоричен, че БСП би подкрепила всеки вот на недоверие срещу това правителство, което определи като вредно за България.

Миков съзря, че този вот всъщност цели дискусия около езика на омразата. От БСП биха участвали в такава дискусия, защото проблемът е сериозен, само че не вота на недоверие ще реализира такъв разговор.

Иначе лидерът на БСП затвърди позицията си, че остават последователна опозиционна фракция, нещо, което Миков не би могъл да каже за ДПС. Въпреки това той не оправдава здравния министър Москов. Миков припомни, че преди разминаването в броя на случаите с нападнати лекари, първият скандал е възникнал с коментарите на Москов за ромските махали.

Според социалиста на първо място проблемите на България са социални, така че въпросите, които трябва да се разгледат са: какво се случва с образованието на ромските деца и с върховенството на закона в ромските махали.

Миков коментира и темата за създаване на анкетна комисия по случая КТБ.

"Ако има с какво да допринесе, защо да не я подкрепим", коментира той, предвид факта, че с този казус се занимава прокуратурата, централната банка и други органи. "Нека да видим кое налага и до къде ще стигне тази комисия", допълни той.