Американската совалка Endeavour  се приземи след много въпросителни във военновъздушната база  "Едуардс" в Калифорния в 23:26:03 часа българско време.

Лошите атмосферни условия попречиха на първоначалния план за кацане в Кейп Канаверал, Флорида, където астрономичните прогнози и за утрешния ден са крайно неблагоприятни, съобщават от NASA.

След разкачването от МКС на Endeavour се наложи да отложи потеглянето си към Земята няколко часа заради преминаващ по пътя му космически боклук - отломки от стар руски космически кораб.

Това време беше използвано за инспектиране на топлозащитния слой и не бяха открити никакви повреди.

Основната задача на совалката бе доставка на орбита на допълнително битово оборудване, което да позволи да се подобри качеството на живот на обитателите на МКС и да даде възможност още в следващата година да се разшири състава на екипажа на станцията от сегашните три до шест човека.

В рамките на 16-дневната мисия на Endeavour астронавтите извършиха четири излизания в открит космос, като за това време възстановиха работата на ротационния механизъм на панелите на слънчевата батерия, монтираха на външната повърхност на японския модул Kibo навигационна антена и видеокамера на МКС.

Освен това инсталираха специален агрегат за пречистване на водата на стойност 250 милиона долара.

Беше извършена и смяна в състава на 18-ата сновна експедиция -  астронавтката Сандра Мангус замени Грегъри Чамитоф. 

Този полет беше 124-ата мисия и 27-ото пътуване на совалка до МКС.