Дълговата криза е най-голямото предизвикателство в историята на Евросъюза, заяви шефът на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу в реч пред Европейския парламент.

„Днес сме изправени пред най-голямото предизвикателство в цялата история на нашия Съюз", каза той и посочи, че е възможно и необходимо да се преодолее кризата.

По думите му Гърция трябва да остане в зоната на единната европейска валута, независимо от сериозните дългови проблеми а страната.

Председателят на Европейската комисия призова за създаването на еврооблигации, които според него, ще бъдат от полза за ЕС.

Той "поиска" и налагането на данък върху финансовите транзакции и посочи, че секторът на финансовите услуги „трябва да даде своя принос."

„Днес ЕК прие предложение за данък върху финансовите транзакции. Предлагам ви много важен законодателен текст", заяви Барозу на евродепутатите и допълни: „Време е финансовият сектор да даде своя принос за обществото".

Срещу данъка се противопоставят САЩ и някои от страни от ЕС, преди всичко Великобритания.

В годишната си реч за състоянието на Съюза председателят на ЕК допълни, че през последните 3 години членовете на европейския блок са предоставили помощ и гаранции на финансовия сектор на стойност 4,6 трилиона евро след глобалната криза през 2008 година.