Поне четири групировки са си поделяли митниците досега, обяви новият директор на Агенция "Митници" Ваньо Танов.

Тези групировки са си поделяли печалбите, без да влизат в конфликти помежду си, обясни Танов, цитиран от БНР.

Сред споменатите кръгове е и "Монтерей", обяви Танов, който е бивш антимафиот №1, но добави, че не може да посочи конкретните личности, които стоят по върховете им.

Припомняме, кръгът "Монтерей" се свързва с едноименния ресторант в София, където се събират бивши и настоящи знакови фигури от горните етажи на МВР. За част от тях се твърди, че са близки с босове от подземния свят и обслужват техни интереси.

Бившият шеф на Национална служба сигурност по времето на Иван Костов, ген. Атанасов алармираше, че и вътрешният министър Румен Петков е от този кръг, образуван около ген. Любен Гоцев.

Интересите на различните групировки са прокарвани чрез конкретни фигури в агенцията, които не отричат, че се събирали пари за тях, изтъква още Танов.

Танов призна, че прякорите Марадона и Цайса принадлежат на двамата заместници, които бяха освободени от митниците - Христо Арабаджиев и Румен Божинов.
„Разбира се, че зад тези прякори стоят тези имена, и това е общоизвестно", каза Танов.

Припомняме, тези прякори бяха коментирани и от Емил Димитров- Ревизоро. 
А преди няколко дни премиерът Борисов заяви - Но всички говорят за контрабандата в митниците и аз не мога да оставя Марадоната и Цайса, коментирайки въпроса за приемствеността.

Директорът на Агенция "Митници" добави, че освобождаването на заместниците Христо Арабаджиев и Румен Божинов не трябва да се обвързва с уволнение на третия наследен заместник - Красимир Николов.
"Работата му ще бъде провери и ако всичко е наред, той ще остане на поста си", добави Танов.

Според Танов за 2 месеца контрабандните канали ще секнат и едва тогава ще е ясно дали агенцията ще може да събере поисканите от финансовия министър 700 милиона лева.

Танов добави, че досега конкретни мерки не са били предприемани с довода, че ще спаднат приходите в митниците. Този спад обаче ще бъде компенсиран от по-високите налози, които ще събират данъчните вътре в страната.