Работодателските организации се обявиха против идеятана правителството за национализация на професионалните пенсионни фондове, стана ясно от тяхна пресконференция в БТА.

Тази идея се породи от лансираните няколко лъжи, изречени от страна на синдикатите, посочи Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Първата лъжа е, че професионалните пенсионни фондове (ППФ) бавят изплащането на пенсиите. Втората е, че самите фондове наемат скъпи секретарки. Третата е, че професионалните пенсионни фондове се управляват лошо. Четвъртата е, че миньорите искат това. И петата е, че българинът се пенсионира най-късно в страните от ЕС.

Държавата категорична: Вноските на работещите първа и втора категория труд ще се събират в отделен фонд в НОИ. Там ще преминат и парите, натрупани до този момент.
                                  Още...

Васил Велев коментира още, че ППФ не ползват секретарки, защото те не поддържат собствена администрация. Вноските се събират от НАП. Никой не е питал миньорите дали искат национализация на парите им в ППФ.

Председателят на УС на АИКБ посочи, че е необходима реформа в сектора, а не национализация.

Вече има срив на капиталовия пазар породен само от твърденията за национализация и като цяло се създава несигурност в бизнесредата, подчерта Велев.

Принципът за ранното пенсиониране е въведен и измисленот Троцки в Съветския съюз и той вече не се прилага в ЕС, коментира шефът на БСК Божидар Данев. Искането за национализация, подкрепено от родните синдикати, е следствие на тяхната болшевизация, подчерта Данев. Според него самата държава е предопределила кризата, защото професионалните пенсионни фондове не могат да изплащат пенсии само след 10 години плащания от страна на работниците.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов посочи, че с искането за национализация на пенсионните фондове се нарушава чл. 17 ал. 5 от конституцията за неприкосновеността на частната собственост.

„Все по-често се запитвам дали не става дума за кражба, а не за национализация, защото дори през 1947 г. са се раздавали някакви хартийки (документ за собственост) с неясен произход, а това сега няма да бъде направено", заяви и Теодор Дечев, зам.-председател на ССИ.

МВФ препоръча намаляване на дефицита в НОИ.
                                 Още...

Според него освен, че срокът от 10 години е кратък, заложената доходност на професионалните пенсионни фондове е ниска, защото правителството на Иван Костов е решило да заложи на по-голяма сигурност в пенсионните фондове.