Барикада от строителни материали и жива верига посрещнаха багерите в циганската махала "Лозенец" в Стара Загора, където днес започна събарянето на 55 незаконни цигански къщи, съобщи БГНЕС.

Жандармерията направи кордон около постройките, набелязани за събаряне. Когато багерът започна да срутва незаконните къщи, ромите крещяха, плачеха и кълняха.

Трима пострадали полицаи при бунта на циганите в Стара Загора
Още...

Напрежението се покачи, след като започна събарянето - над 100 роми се качиха на покрива на къща, там са деца, младежи, старци и започнаха да вадят керемиди от покрива и да ги хвърлят срещу жандармерията.

Собственикът на къща каза, че циганите няма да слязат от покрива, дори това да коства живота им. Неколкократно циганите отправиха заплахи към багериста, че няма да си тръгне от махалата.

Междувременно недоволните цигани бяха изтласкани зад плътен кордон жандармеристи, а кметът на града благодари на вътрешния министър и главния секретар на МВР за оказаната подкрепа.

Държавата нехаела с години за незаконните постройки, заяви старозагорският кмет

Още...

Всяка постройка, преди да бъде съборена, се проверява от отдел "Закрила на детето", влизат служители на ВиК и EVN, и чак когато се уверят, че къщата е празна, багерът започва своята работа.

Преди идването на общинарите циганите от квартала за пореден път заявиха, че им е било обещано узаконяване на постройките.

"Аз никога не съм обещавал подобно нещо. Този район е парк и това няма как да стане. Днес Стара Загора показва, че законът е преди всичко", коментира пред Дарик кметът Живко Тодоров.

С няколко ареста приключи акцията по събаряне на незаконните постройки.

Стана ясно, че ромите се организират да протестират пред общината в града.

Първите 18 къщи бяха съборени до 10 часа. Около 9 часа падна и най-масивната от къщите, съобщават от общината в Стара Загора.

На терена работят два колесни багера и един транспортен автомобил. В края на работния ден - между 16.00 и 17.00 ч. техниката ще бъде прибрана в базата на фирмата. Утре разчистването на терена продължава.

Ще започне и разчистването на пространството - ще се изнасят строителни материали и непотърсената покъщнина. Органите на реда и жандармерията остават на мястото до края на приключването на акцията.

Близо 1000 полицаи бяха струпани в циганската махала. Камиони на жандармерия, полицаи с каски, щитове и палки. Има и няколко пожарни автомобила и линейки.