Руският външен министър Сергей Лавров обвини САЩ, че искат да прекъснат икономическите връзки между Москва и Европейския съюз. Изявлението дойде ден след влизането в сила на новите санкции на ЕС срещу Русия заради участието й в конфликта в Украйна.

"Америка иска да се възползва от настоящата ситуация, за да откъсне икономически Европа от Русия и да си осигури максимално благоприятни условия в контекста на преговорите за създаване на трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство. Преговорите се водят от няколко години. Европа доста упорито отстояваше интересите си", каза първият руски дипломат, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Според Лавров сега САЩ отново се активизират, включително, опитвайки се да се наложат на Европа доставки на американски втечнен газ по цени, които "не могат да бъдат конкурентноспособни в сравнение с цените на руския газ". Зад това несъмнено стоят икономически интереси, но огромна и дори ключова роля играят геополитическите сметки, подчерта руският външен министър.

Лавров обвини и ЕС, че е готов да жертва икономиката си в полза на политиката, изтъквайки, че Брюксел е решил да подготви нова серия санкции срещу Русия в деня, когато в Минск беше подписано споразумение за спиране на бойните действия в Украйна.

"Именно в Европа са родени мислителите, казали, че икономиката определя политиката, а сега от ЕС се чува точно обратното - готовност икономиката да се принесе в жертва на политиката. Това обаче не може да продължи дълго", отбеляза Лавров.

Русия е заинтересована стратегическото партньорство с ЕС да укрепва и да се развива, подчерта той.