Парламентарната група на АБВ дава стабилност на това правителство - за разлика от други групи и партии, които го дестабилизират. Това каза лидерът на АБВ Георги Първанов пред bTV.

По думите му има няколко причини АБВ да участва в управлението. Една от тях е, че България трябва да има правителство и да не върви към нови избори, което би било съкрушително и катастрофално. Според Първанов именно в това отношение имат единомислие с ГЕРБ. Важна тема бил не броят на депутатите, а посланията, които те излъчват, поведението им, коментира още лидерът на АБВ.

Третата ключова причина за участие на партията му във втория кабинет на "Борисов" е, за да бъде тя социален коректив отвътре.

Първанов отчете разликата в поведението на ГЕРБ по време на предишното си управление и сега. В първия мандат на Борисов, по думите на президента, имало тежък натиск и репресии, докато сега има диалог. Той отбеляза че почти всички предложения на АБВ били приети, което било доказателство на промяната.

Георги Първанов беше категоричен, че разбиването на модела "Дянков" ще бъде усетено именно благодарение на Ивайло Калфин и допълни, че се надява заявките от страна на Борисов за взаимодействие и коалиционна култура да оправдаят доверието на АБВ

Той коментира и свое изказване от времето, в което беше президент, а Бойко Борисов - премиер, когото тогава нарече "слаб". Сега Първанов се надява Борисов да е силен премиер, без обаче да се ангажира с прогноза в началото на мандата.

По думите му, АБВ ще оттегли подкрепата си от кабинета, ако споразумението, подписано от съмишлениците на управлението, бъде нарушено. Ако обаче споразумението се изпълнява, Първанов няма нищо против правителството да изкара пълен мандат. Той направи уговорката, че ако се реши пенсионната възраст да бъде повишена например, АБВ ще се разколебае в подкрепата си.

Георги Първанов коментира и актуалната в последните дни тема с изчезналите тефтери на Филип Златанов. Той е категоричен, че няма нищо случайно в това и със сигурност е намесена "дългата ръка" на някой, който е заинтересован тефтерите да ги няма.

Той заяви, че имената на заинтересованите са написани в бележника на Златанов, но не пожела да назове имената, които според него стоят зад инициалите "Б.Б." и "Ц.Ц.". Президентът обаче предположи, че именно от ГЕРБ са заинтересовани истината да не излезе наяве и призова прокуратурата си свърши работата и да проследи „следите" на тефтера.

Той направи обобщението, че тефтерите са символ на първия управленски мандат на ГЕРБ и дали ги има или не е подробност, но те са доказателство за неговия стил. Първанов обаче направи уточнението, че такъв стил на управление е имало не само при първия кабинет "Борисов", но и при този на Пламен Орешарски. Не искам да ги поставям на една плоскост, защото не съм сравнявал документално репресиите при едните и при другите, но този модел трябва да бъде изживят, призова лидерът на АБВ.

По отношение на появилата се информация, че има сметка с 80 млн.лв. в КТБ, Георги Първанов за пореден път отрече тази информация, подчертавайки, че няма и 8 стотинки в банката. За да го докаже се принудил да изпрати запитване до квесторите, които му издали документ, че никога не е бил клиен на банката на Цветан Василев. Той имал спестени пари от президентската си заплата, но бил богат единствено на идеи и приятели.

Въпреки това Първанов заподозря, че автор на тази спекулация е "приятелски огън", идващ откъм БСП. Той обаче уточни, че е получил тази информация от лични разговори и няма документи, с които да я докаже, поради което не би го огласил публично. Попитан дали зад тази медийна атака стои председателят на ПЕС и бивш председател на столетницата Сергей Станишев, Първанов заяви, че "изразява съмнения", без да твърди, че е той. Има обаче подозрения за кръга около него, а фактът, че спекулациите тръгнали от социалните мрежи, го карали да мисли така.

Лидерът на АБВ за пореден път застана зад позицията си ВИП-клиентите на КТБ да бъдат огласени и банковата тайна за тях да падне.