Кандидатът за президент на САЩ от републиканската  партия Джон Маккейн избра за свой вицепрезидент - Сара Палин, губернатор на Аляска.

Изборът е обявен малко след речта на Барак Обама в Денвър.

Решението си Маккейн взе малко преди началото на националния конгрес на републиканската партия, който се открива на 1 септември.

44-годишната Палин е първата жена губернатор в Аляска.

Губернатор Палин показа по време на кампанията, че е готова да бъде президент, каза Маккейн в изявление по повод на избора си.

Тя е първата жена кандидат за  вицепрезидент на САЩ, която ще представлява републиканската партия и е първият политик от Аляска номиниран за вицепрезидент.

Сара Палин завършва журналистика в университета в Айдахо.
Като бивш кмет на родния й град Уасила, Палин си изгражда репутация на реформатор.  
По време на сесия след избирането й, нейната администрация приема закон за етични стандарти за политиците.

Изборът на Маккейн е топло посрещнат от консерваторите, чиято подкрепа ще му помогне в кампанията му за Белия дом.

Малко след като стана ясно решението на Маккейн Сара Палин и семейството й се появиха на митинга в на републиканците в Охайо.

Тя бе бурно аплодирана от 15-те хиляди присъстващи и посрещната от Джон Маккейн на трибуната.

Ще бъда горда да работя заедно със следващия президент на Америка Джон Маккейм. Да бъда избрана е голямо предизвикателство и чест за мен, обяви Палин.

Принципите имат по-голяма стойност от политическата линия на партията. Само един кандидат истински се е бил за Америка и това е сенатор Джон Маккейн, заяви Палин пред хилядното множество.