Руският премиер Владимир Путин заяви, цитиран от "Новости", че транзитът ще бъде пуснат веднага, след като заработи независимият мониторинг в Украйна.

"Какво може да се направи сега, за да се излезе бързо от кризата?

Незабавно да се сформира контролен механизъм и да се изпратят наблюдатели на украинските вход и изход на руския транзитен газ.

Само когато този механизъм бъде създаден, когато хората се появат и започнат работа, в същия час газът ще бъде пуснат", заявява Путин.

Той представи на журналистите доказателства за незаконното присвояване на руски транзитен газ от украинската страна.
Премиерът е показал няколко документа, подготвени от независимата чуждестранна компания SGS.

Обръщайки се към представителите на чужди медии, Путин заявява - ако не вярвате, подпишете протокол за изпращане на наблюдатели на ЕС, поставете ги на границата между Русия и Украйна и между Украйна и Западна Европа - и на добър час. Стойте там и гледайте - от сутрин до вечер...

Украйна може сама да подсигури потребностите си от газ и трябва да помисли за енергийната сигурност на съседните си страни, коментира Владимир Путин.

Собственият добив на Украйна представлява 50-60 милиона кубически метра, а газохранилищата на страната могат да подсигурят до 200 милиона кубически метра.

Средната потребност на Украйна е 280 милиона на ден. 200 милиона плюс 60 милиона, получава се 260, това е изключително малък недостиг, а в България няма производство на газ. Трябва да се помисли и за съседните държави", каза Путин.

По-рано днес
шефът на украинската Нафтогаз заяви, че при възобновяване на транзита първите доставки ще са за България
                     Още...

Почти по същото време бе разпространена и информацията, че Украйна е осуетила подписването на меморандум за изпращането на европейски експерти в Украйна, за да започнат наблюдението.
Те трябваше да пристигнат още утре в бившата съветска република.

Путин подчертава още, че Русия е готова да плаща за транзита по пазарни цени, ако Украйна се съгласи да плаща за руския газ при същите условия.

Припомняме, до момента украинската страна твърдеше, че Киев няма проблем да плаща за руския газ по пазарни цени, но Москва не е съгласна на повишаване цената за транзитиране на суровината.

Ние смятаме, заявява Путин, че Украйна е длъжна да плаща пазарна цена, а ние сме готови да платим пазарен транзит.

Провал на евромисията!
                      Още... 
Припомняме, шефът на Газпром Алексей Милер заяви, че това е едно от основните условия за възобновяване на транзита на газ за Европа - това е първостепенно и въпросът трябва да се реши още днес
                     Още...

В момента по пазарни цени транзитът на хиляда кубически метра газ за 100 километра е 3,4 долара.
В същото време 1000 куб.м.газ на европейските пазари вървят по 450 долара, колкото иска и Русия от Украйна.

В коментара си за газовата криза Путин отбелязва, че ако тя има политически характер, то той е вътрешен за Украйна.

По думите му, в момента действащото ръководство в Киев не може да организира нормално и прозрачно функциониране на украинската икономика по пазарни принципи.