Броят на германците, подкрепящи икономическите санкции на Европейския съюз срещу Русия заради конфликта в Украйна, се е увеличил през последния месец, като голямо мнозинство подкрепя втвърдената позиция на германския канцлер Ангела Меркел спрямо Русия, показва ново социологическо проучване , цитирано от „Ройтерс".

Според данните 58% от германците подкрепят санкциите на ЕС, дори ако те ощетяват германската икономика. За сравнение, преди месец 52% са се изказали положително по казуса.

Проучването също така констатира, че 76% от германците подкрепят по-острия тон на скорошните критики на Меркел срещу политиката на Владимир Путин.

Путин даде 30-минутно интервю за германската обществена телевизия ARD на 16-и ноември, в което той се опита да се хареса на германските ТВ зрители, казвайки, че германско-руските отношения никога не са били по-добри.

В необичайно остра реч ден по-късно Меркел обвини Путин в потъпкване на „мирния ред в Европа".

Социологическите изследвания досега показваха, че германците са предпазливи относно санкциите, а германската индустрия предупреждаваше, че те може да костват работни места.