Така нареченият протест на анонимните излезе извън контрол, след като групи агресивни протестиращи нападнаха с камъни района на парламента.

В резултат бе счупена караулката за пропуски до служебния ход на НС. Няколко души са арестувани.

Между 800 и 1000 са младежите - голяма част, от които ученици, събрали се около храма „Св. Александър Невски", искат да стигнат до площада пред парламента, независимо че мероприятието им е разрешено за пространството пред Катедралния храм.
Полицаите обаче успяха да им преградят пътя и недоволните млади хора останаха между БАН и НС, където скандираха: „Долу ГЕРБ", „Мафия" и „Свобода или смърт".

В един момент обаче протестът премина в гражданско неподчинение и недоволните успяха да стигнат пред парламента. Това наложи намесата и на тежко оборудваната жандармерия. Протестиращите обаче приеха с усмивка, аплаузи и викове „Още!" полицейското подкрепление.

Оказа се, че истерията пред парламента всъщност било флашмоб. Това обясни логистичният организатор на шествието Янаки Ганчев, който учтиво помоли младежите да освободят булевард „Цар Освободител", да прекратят днешното си недоволство и утре с нови сили да се присъединят към ново шествие отново по същия маршрут.

Ганчев не поема отговорността за сблъсъците пред НС. Той обясни, че неговата отговорност била да организира шествието до „Александър Невски". Оттам нататък всичко било по инициатива на самите протестиращи.
„Хората сами решават. Властта ги манипулира, не можем и ние да ги манипулираме", обясни Ганчев. Той неколкократно подчерта, че не носи отговорност за излязлата от контрол ситуация.

На въпрос на news.bg защо след като не е организатор и няма отговорност за събитията пред НС, хората все пак са го послушали и са се разотишли, той отговори: „Навикаха се и си тръгнаха".

По-рано днес, протестът на Анонимните, който всъщност се оказа, че не е на Анонимните, събра пред НДК около 150-200 млади хора, голяма част, от които ученици. Някои от тях, които твърдят, че не са от Анонимните, носеха техни маски, други развяваха българския флаг.

Организацията на соченото за мащабно протестно шествие леко куцаше и началото от 18:00 часа бе изместено за 18:30 със засилено полицейско присъствие.
София все пак се отсрами, тъй като в Стара Загора на уреченото сборно място се появиха само журналисти и полицаи.

Янаки Ганчев, логистичен координатор на мероприятието, дал вчера обстойна пресконференция за мащаба на протеста, днес нямаше никакво желание да разговаря с журналистите и отказваше всякакви коментари. Може би, защото официално Анонимните отрекоха да имат каквото и да било общо с днешното събитие.

„Не ми харесва управлението в държавата", заяви млад мъж, който не е от Анонимните, но не пожела да излезе от своята анонимност.
Оказа се, че той иска разпускане на Народното събрание, Министерски съвет, както и нова система на управление.

Попитан какво очаква от новата система, за която се бори, той отговори: „Не съм организатор и не съм навътре в нещата".
Младежът иска и ново Велико Народно събрание. Той е убеден, че ако се съберат днес повече хора, протестът ще има резултат.
Протестите няма да спрат до победата, закани се „неанонимният" анонимен младеж. За него победата се оказва разпускане на НС, като той дава срок до февруари месец.

Попитан защо ще търпи до февруари настоящото управление, след като през юни ще има избори и хората ще имат възможност да изберат новите си управници, младежът отговори: „Твърде дълго сме чакали!". За днешния протест той научил от Фейсбук и се заел с нелеката задача да раздава флаери за популяризиране на събитието.

Друг младеж пък, Тихомир, се представи като „горд представител на българския народ". Ето затова и той е дошъл днес тук, за да подкрепи исканията на Анонимните за нова система на управление. Той е недоволен от строителството на магистрали, които според него само помагали на хората да напускат България.
„Имам право да кажа своето мнение", категоричен е той.

Това, че днес няма хиляди тук, той отдава на факта, че хората са смазани от действителността, а някои са на работа за повече от 8 часа на ден. Организаторите според него вършели работата на Анонимните, които нямало как да се появят.

Към протеста се включиха и организаторите на шествията срещу високите цени на горивата и тока. Към 18:30 часа благополучно протестиращите поеха към държавните институции, които искат да свалят от власт.