Гарантирам, че служебното правителство ще бъде излъчено навреме и ще отразява по един обективен начин задачите, които има да се решават в държавата към този момент.

Това каза в Пловдив президентът Росен Плевнелиев.

Държавният глава изтъкна, че е важно служебният кабинет не просто да е една съвкупност от личности, а да стъпи на здрави принципи и приоритети, тъй като има сериозни проблеми за решаване и кризи за овладяване.

Той ще се обърне към нацията със задачите на служебното правителство в началото на август. Това ще стане, ако партиите спазят своите обещания до 5-и август и има възможност, след конституционно предвидените срокове, да се разпусне парламента и да се състави служебно правителство.

По думите на президента, поредното амбициозно и мотивирано служебно правителство на България ще си постави доста високи цели. Екипите са на линия, но все още е рано да се говори за имена на министри.

„Хората, които ще излъча ще бъдат демократи провевропейци, силни в направленията, които представялват и готови да постигнат прогрес за нацията по приоритетите на служебното правителство", каза още Росен Плевнелиев.

Той изтъкна, че имаме нужда от промени на подхода в енергетиката и дългосрочното планиране по някои сектори, които не търпят отлагане.

Имаме нужда да се обърнем към Европейската комисия да вдигнем нивото на доверие към България, да отпушим замразените еврофондове по две оперативни програми и да ускорим в последните месеци европейските фондове. Служебното правителство би могло да има възможността да преговаря с Брюксел  и дори да финализира споразумението за партньорство  с Европейската комисия 2014-2020 година", допълни държавният глава.

В отговор на въпрос дали са необходими нови санкции срещу Русия президентът заяви, че Европа днес има нужда от силен глас и ясна позиция и трябва да може с решителност и единство да спре ескалацията на конфликта в Украйна.