Днес е Денят на народните будители.

Посветен е на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал - Йоасаф Бдински, Григорий Цамблак, Константин Костенечки, Владислав Граматик, поп Пейо, Матей Граматик, Св. Иван Рилски, Неофит Бозвели, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги Стойков Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов и още стотици радетели за българско самосъзнание.

За първи път Денят на народните будители се чества през 1909 г. в Пловдив.

От 1 ноември 1923 г. с указ на цар Борис Трети е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи. През 1945 г. е забранен.

Честването му се възстановява със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-ото Народно събрание на 28 октомври 1992 г., когато е обявен официално за Ден на народните будители и неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната. 

По традиция в Деня на народните будители ще бъде изпълнен ритуал по издигане на националното знаме пред парадния вход на Президентската администрация. Ще бъде извършена и тържествена смяна на караула. Началото на този ритуал бе поставено преди четири години по инициатива на президента Георги Първанов по повод Деня на будителите. Поканени са да присъстват председателят на Народното събрание Георги Пирински, министър - председателят Сергей Станишев, заместник - председателите на Народното събрание и др.

Председателят на Народното събрание Георги Пирински ще участва в тържествата в Панагюрище, посветени на 10-годишнината от създаването на Сдружението на възрожденските градове и общности и Деня на народните будители.

В 10.00 часа председателят на Народното събрание ще се срещне с ръководството на община Панагюрище в сградата на общинската администрация. След това Георги Пирински ще поднасе цветя пред Вечния огън на мемориал „Априлци" и ще посети църквата „Свето Въведение Богородично".Тържественото събрание, посветено на 10-годишнината от създаването на Сдружението на възрожденските градове и общности „Възраждане за 21 век", ще бъде открито в 11.00 часа в камерната зала на Театър дом-паметник.