„Нож в гърба" е решението на общинските съветници от листата но ГЕРБ в Бургас да подкрепят строежа на нов мюсюлмански храм в града.

Това съобщи на пресконференция в София председателят на Общински съвет Бургас и собственик на телевизия СКАТ Валери Симеонов.

След като 30 члена на съвета гласуваха за строежа на нова джамия в града на последната си сесия за годината на 20 декември, Симеонов е взел решението да се оттегли от председателския пост.

Той счита, че е унизително да продължи да заема този пост, тъй като мюсюлманското население в Бургас наброява не повече от 2000 души от общо 250 хиляди, живеещи в града.

Решението на общинския съвет не е подкрепено единствено от 13-те съветници от листата на „Атака".

Храмът ще бъде изграден в най големия жилищен квартал на града „Меден рудник" на общинска земя. Симеонов припомни, че само преди десетина дни с решение на ОС е съборена сградата на незаконен молитвен дом в Бургас, замаскирана като цех за производство на закуски.

Според него, джамията е била управлявана от мюсюлманска секта, срещу чийто водач има заведени съдебни дела.

Валери Симеонов ще депозира официално оставката си на следващо заседание на Общинския съвет, насрочено за 22 януари следващата година.

Той е категоричен, че това решение на Общинския съвет противоречи с принципите и идеологията на ПП „Атака" и следващия председател на ОС на Бургас няма да е от „Атака".

Симеонов се закани, че незаконното циганско гето, в близост до което предстои да бъде построена новата джамия ще бъде сравнено със земята.

Според него има симптоми, че в момента в Бургас между представителите на ГЕРБ и ДПС се наблюдава сближаване.
По думите му фирмата, която изготвя устройствения план на Бургас в момента е на Николай Вълканов и е пряко свързана с ДПС.

Председателят на „Атака" Волен Сидеров призова ГЕРБ да заявят категорично „какъв тип България искат - България на джамиите, или европейска България".

Сидеров съобщи още, че новият ислямски център в столицата ще бъде изграден в Малинова долина.

В същото време, по думите му, съществуващият в момента център във Враждебна е „котило на фундаменталисти", управлявано от македонеца от албански произход Мохамед Аручи, срещу когото има събрани доказателства, че е замесен в трафик на хора и пари.