Бившият финансов министър Петър Чобанов е приел да води листите на ДПС в Монтана и София, пише вестник „Сега", позовавайки се на зам.-председателя на ДПС Алиосман Имамов.

Името му ще бъде официално обявено днес с останалите водачи в страната на пресконференция на ДПС.

С финансиста начело на монтанската листа ДПС ще се опита да "разшири географията си" в Северозапада след пробива на Камен Костадинов във Враца на миналите парламентарните избори, допълва изданието.

Вестник „Сега" пише, че през последните месеци на 42-рото Народно събрание Чобанов и ДПС се сближиха покрай подкрепата на партията за несполучилата актуализация на бюджета.

На последните избори през 2013 г. Чобанов беше избран за депутат от Пловдив-град от листата на БСП, където беше представител на т.нар. гражданска квота.

Изразът "разширяване на географията" бе въведен в обращение през 2007 г. от тогавашния лидер на ДПС Ахмед Доган. Тактиката включва разширяване на присъствието на ДПС и в областните центрове освен в малките населени места, разбиване на етнорелигиозната капсула и преодоляване на "някои географски представи за структурата на партията".

Досега ДПС никога не е имало депутат от Монтана.

Петър Чобанов ще бъде застрахован и с второ водаческо място - в 25-и МИР в София, потвърди Имамов.

Лидерът на ДПС Лютви Местан ще е първи в Кърджали и Хасково. Делян Пеевски вече е регистриран като водач на листите в Пазарджик и Стара Загора, заключава „Сега"..