Адвокатите, нотариусите и частните съдебни изпълнители ще останат регистрирани по Закона да данък върху добавената стойност (ЗДДС), като се запазва и задължението им да начисляват ДДС. Това съобщиха от Националната агенция по приходите. 

Всички лица, упражняващи свободни професии като лекари, стоматолози, журналисти, архитекти и др., включително адвокатите, нотариусите и частните съдебни изпълнители са данъчно задължени лица по смисъла на закона е записано в указание на Изпълнителния директор на НАП Мария Мургина.

Упражняващите свободни професии осъществяват независима икономическа дейност и според разпоредбите на ЗДДС подлежат на регистрация по закона при достигане на задължителния оборот от 50 000 лв., пише още в указанието.

На практика това означава, че режимът на облагане с ДДС не се променя за всички физически лица, които упражняват свободни професии след приемането на Решение №7 на Конституционния съд на Република България, с което бяха отменени някои разпоредби на действащия Закон за ДДС.

Започналите процедури по регистрация по ДДС на адвокати, нотариуси и частни съдебни изпълнители ще бъдат довършени по досегашния ред.

Указанието за прилагане на закона за ДДС е публикувано в Интернет-страницата на НАП на адрес www.nap.bg и е изпратено до Висшия адвокатски съвет, Нотариалната камара и Камарата на частните съдебни изпълнители. Информацията, съдържаща се в указанието е съобщена персонално и на всички около 250 физически лица, регистрирани по ДДС в цялата страна.