Прогресив турбо-фолк метъл шайката PERO DEFFORMERO идва за първи път в България. Концертът ще е в софийския клуб R.B.F. на 01.10.2011 г. от 20.00 часа.

Сърбите ще изпълнят всичките си хитове, станали любими на българските меломани - "Gotičarka", "Kauboj", "Kako Da Ti Kažem Brate", "Ferrari", "Dosli Smo Do Kraja Puta" и много други.

Подгряващите групи ще са 5-о ЧУВСТВО и T.B.A.

Концертът се организира от почитатели на групите с любезното съдействие на предаването „От Другата Страна" по радио Варна с водещ Мартин Николов, Metal Hangar 18, BG MUSIC NEWS, www.vayer-electric.com , клуб R.B.F., Rock Bar Fans и Bar Thrash Zone.

Билетите могат да бъдат закупени на цена 22 лв. само от системата на EVENTIM.

 

Кои са PERO DEFFORMERO?

 

Първата идея за съчетаване на хард рок и хеви метъл с турбо-фолк идва в началото на 1990 година, когато Саша Фриш, китарист от Нови Сад, написва песен наречена „Veče na plaži" („Една вечер на плажа"), по-късно записана като „Ostavljen sam ja" („Аз бях изоставен"). Фриш се присъединява към Драган „Снеки" Йованович, който направил аранжимента и продукцията. И двете песни са записани през 1993 година. След пристигането на вокалиста Желько Йойкич, Фриш написва още една песен „Srca tvoga plam" („Блясъкът на твоето сърце") по-късно записана като „Došli smo do kraja puta" („Дошли сме до края на Пътя"). За да продължат творчеството си, на Фриш му била нужна цяла група и Тибор Лакатош (бас китара) и Срдан Милованович (барабани) се присъединили към тях. Групата е кръстена на герой от комикс на Алън Форд.

С увеличаването на количеството материал, възниква идеята за записване на албум. Дебютният Pero Defformero е издаден през есента на 1995. След издаването на албума, Йойкич и Лакатош напускат групата и биват заменени от Горан Бишевац (вокал) и Мирослав Миятович (бас). Тогава групата записва втория си албум Pero Defformero II (известен още като „Nazovi drugi album" или „Napalm", „Nitro", „Turbo", „Disko") който не е официално издаден. През това време групата сменя състава си, включвайки Слободан Станойевич на мястото на Милованович на барабаните. Поради неразбирателства групата се разпада през 1997 година.

През 2003 година почитател разпознава някои от членовете на групата и ги убеждава да се съберат и отново да започнат да свирят след седемгодишна пауза. След кратки изяви и малка пауза групата отива в студио „Mr. Big" през 2006 година. Демото, което записват, съдържа 4 песни, продуцирани от Драган Йованович, и е представено на страницата им в MySpace. Някои от песните присъстват и в дебютния албум, но са презаписани и преименувани. Съставът на групата се сменя за последно, когато басистът Миятович напуска поради лични причини и бива заменен от Ненад Ковачевич. Заедно музикантите вземат участие в сборния албум в чест на Джордже Балашевич наречен „Neki noviji klinci i...", с кавър версията на „Jaroslava".

През януари 2008 година, групата записва дългоочаквания си втори албум. Албумът сърдържа нов материал и ремиксирани стари песни от първия албум „Pero Defformero" и неиздадения „Pero Defformero II". Година по-късно, през януари 2009 година, „Undergrand" е издаден от Multimedia Records и е заснето промоционално видео на песента „Dosli smo do kraja puta". Групата продължава с промотирането на новия си албум през 2010 година, представяйки и песен от предстоящия албум „Sedmica" („Седмица").

Pero Defformero се явяват пародия на турбо-фолка и същевременно се представят за мафиотски клан. Фронтменът на групата изглежда като изпълнител на такъв стил музика, с кичозни дрехи и много злато и бижута по себе си. В репертоара им освен собствените им песни често присъстват кавър версии и миксове на известни хард рок и хеви метъл песни като „Child In Time" на Deep Purple, „Master Of Puppets" на Metallica, „Stairway To Heaven" на Led Zeppelin и други, с турбо фолк текстове, както и хеви метъл версии на турбо-фолк песни.