Илиян Тодоров, осъден на доживотен затвор за смъртта на две момчета, успя да избяга от правосъдието, след като беше оправдан на първа инстанция от съдия Румяна Ченалова, която в четвъртък беше отстранена от системата заради друго дело. Именно след нейното решение, Илиян Тодоров беше осъден до живот от Апелативния и Върховния касационен съд. 

Оказва се, че родителите на убиеца Илиян са на крачка от дело срещу държавата в Страсбург, защото смятат, че той е осъден без доказателства.

Шест години след като Кирил Въжаров и Стоян Александров са убити пред дискотека "Соло", виновен в затвора няма. Малко след като Илиян Тодоров е осъден като техен убиец, бяга от правосъдието и до днес е в неизвестност. Последната видима следа от Илиян е видеообръщение, изпратено незнайно откъде, припомня НоваТВ.

Майката на Илиян - Петя Тодорова, заяви в интервю пред медията, че за последно се чули преди 2 години, а семейството му не е имало контакт с него. Не им е казал, че заминава. Той замина с приятелката си за Варна и каза, че от тук нататък информация ще получаваме по други лица. Не съм я търсила, не сме били толкова близки, сподели тодорова.

По думите й Илиян се страхувал допоследно. Дори докато беше задържавн, той е получавал заплахи, които продължават към семейството ни и към момента, разказа майка му и допълни - ако сина ни говори, ще го убият, ще избият цялото ни семейство, гласяли заплахите. Той дори боядисал косата си от страх, което родителите му не могли да си обяснят, тъй като именно това стана един от основните фактори, на които се опряха магистратите, за да го осъдят.

Въпросната нощ са го гонили след таксито, след това са били пред дома му няколко едри момечета. Разбирам болката на тези хора, които са загубили децата си, но ние, както и те, също искаме да стигнем до истината, казва Петя Тодорова.

Бащата на убития Кирил Въжаров - Михаил, обаче продължава да пита защо осъденият Илиян успя да избяга. Самият Илиян, убиецът, седеше и се смееше и дори продължаваше да ни се подиграва от скамейката, спомня си почерненият родител. Всяка една присъда си има цена. Пълно мълчание - нито от прокуратура, нито от главни прокурори, нито от ДАНС, нищо - пълно мълчание, възмутен е Въжаров.

Трябваше им престъпник, те го изфабрикуваха, създадоха го, е мнението на майката на осъдения. Да, съветвам го да не се предава. Съветвам го да прави това, което той прецени, категорична е тя.

Обмисляме вероятността да поискаме статут от европейска държава, тъй като много сериозно сме притиснати просто, стана ясно от думите на Петя Тодорова. Тук не става дума за бягство. Става дума за това, че в собствената ни държава ние не можем да живеем като нормални хора, обясни тя.

Семействата на убитите момчета винаги са се съмнявали, че върху процеса има поитическа намеса, защото бащата на Илиян е бил член на БСП.

Майка му коментира и това: След инцидента той напусна общинския съвет. Беше в депутатската листа, но напусна партията, само за да протече един обективен процес и по никакъв начин да не се счита, че върху нас има политически чадър.

С това бездействие на съдебната система всички виждат, че безнаказано могат да си се разхождат с оръжие, да се бият по улиците, да се убиват, отправи още обвинения Михаил въжаров.

Дали искам да видя синя си, няма нищо общо с това дали ще го видя, подчерта Петя Тодорова. Искам или не, моят съвет е да продължава по начина, по който продължава, вярвам му, винаги съм му вярвала и ще продължавам да му вярвам. Искам да му кажа, че за мен преценката му е обективна.
Ние-неговото семейство, знаем истината. Няма значение дали и кога ще го видим, и какво ще се случи. За мен е важно той да успее да се пребори за истината по свой начин и да се чувства щастлив. Това като майка му го пожелавам, колкото и да ми е болно, колкото и да не мога да спя вечер, и да се събуждам всяка нощ и да мисля за него, това са неща, които аз в личен план мога да преодолея, допълни през сължи майката на осъдения на доживотен затвор.

За съжаление тази врата никога няма да се отвори и той никога няма да влезе, завърши бащата на убития Кирил Въжаров.