БСП е в криза - и идейна, и организационна. Форматът „Коалиция за България" е изчерпан, но няма да има „роене" или друга форма на разпад в левицата.

Тази позиция изрази пред bTV един от номинираните за наследник на Сергей Станишев - Корнелия Нинова.

Нинова обясни, че желанието й за бъдещо развитие на червената партия е тя да бъде разширявана чрез привличането на все повече ляво мислещи хора.

Но на тези избори отиваме без АБВ", побърза да уточни Нинова в отговор на въпрос дали има предвид и евентуално бъдещо сътрудничество с формацията на Георги Първанов. Тя посочи, че по-скоро иска да привлече към левицата „лявата интелигенция, кооперации, съюзи на офицери от запаса, синдикати".

„Имаха и силни и слаби моменти. Но желанието ми за председател на БСП няма да мине през хвърляне на кал по колеги - това отслабва партията, аз искам да дам сила на БСП", даде Нинова оценка за партийното управление на Станишев и цялото ръководство.

Тя отчете като грешка в сегашното управление на страната липсата на ясно коалиционно споразумение между левицата и ДПС. Друга, без изненада - издигането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Според червения политик тази седмица ще има оставка на кабинета, няма вариант тя да не бъде подадена.

Нинова уточни още, че към момента кандидатите за лидер на БСП са седем. Това, че Станишев посочил за свой фаворит настоящия икономически министър Драгомир Стойнев не било предрешаване на избора.

Това е обида към делегатите на конгреса. Те имат мнение, те ще решат. Не вярвам, че битката е предрешена", заключи тя.