Българската банкова система е една от най-защитените.

Това е категоричното мнение на премиера Сергей Станишев, с което той започна специалната пресконференция в Гранитната зала на Министерски съвет.

Депозитите на гражданите в момента са гарантирани до 20 хиляди евро, но ще бъде предложена промяна в Закона сумата да бъде увеличена до 50 000 евро

В брифинга участват още вицепремиерът Ивайло Калфин, финансовият министър Пламен Орешарски и подуправителят на БНБ Румен Симеонов.

Премиерът увери, че българската банкова система в момента е стабилна и нито една от банките не изпитва и не е сигнализирала за системни затруднения и рискове.

Ние сме готови за всички предпазни мерки както правителството, така и БНБ. Имаме готовност да застанем зад всяка финансова институция", подчерта Станишев.

Той припомни, че депозитите на гражданите в момента са гарантирани до 20 хиляди евро, но ще бъде предложена промяна в Закона сумата да бъде увеличена до 50 000 евро, според общо взетото решението в ЕС.

Като цяло капиталовата адекватност в момента на банковата системата е много над изискванията - 14.6 пункта, за сравнение със средата на 2007 година, когато е била под 14%, подчерта премиерът.

„За това има причина, това не е случайно - това е резултатът от целенасочената финансова политика на правителството и на БНБ", допълни Сергей Станишев.

Той коментира още, че медийна или обществена истерия могат да предизвикат трус в сектора, но правителството е готово да предприеме в защита мерки.

„Важно е цялостното консолидиране в банковият сектор", каза Станишев и отново посочи, че българското правителство няма да допусне срив.

Според мен ситуацията при сегашната криза в света потвърждава, че сме водили правилна финансова политика.
Резервът от 11 милиарда лева ни дава възможност за реакции", каза още Станишев.

Румен Симеонов, подуправител на БНБ, категорично заяви, че за разлика от много други пазари, българският кредитен пазар функционира и най-голямата защита на българските граждани е функционирането на системата.

Той коментира, че „много правителства лансираха какви ли не защити и че се създава хаос с това наддаване на защита."

Не функционират онези банки - т.нар. международни активни банки с експозиции отвъд океана, посочи Симеонов и изтъкна, че българските банки нямат такива експозиции, че дейността им не е извън страната, а на нашия пазар. „Българските банки продължават да финансират населението и фирмите за техните нужди," посочи Румен Симеонов.

Вицепремиерът Ивайло Калфин изтъкна значението на внесения от правителството в парламента антиинфлационен пакет. Целта е да се поддържа по-високо равнище на резервите, за да се гарантира стабилността на страната.

По отношение на равнището на инфлацията Калфин каза, че би трябвало да е по-ниско и съобщи, че това, което правителството допълнително смята да направи е да цели по-голям бюджетен излишък.

„Надяваме се на 3.5% от БВП излишък за тази година, а следващата година също да е над 3%, съобщиха от правителството.
Това е свързано с ограничаването на публичните разходи, поясни Ивайло Калфин.
Той съобщи още, че антиинфлационният пакет съдържа мерки, насочени към хората с ниски доходи, за да бъдат компенсиране за поскъпването на енергийния ресурс. Всички останали разходи правителството ще ограничава.

Финансовият министър Пламен Орешарски поясни, че България ще приложи общото решение на финансовите министри на ЕС за защитата на депозитите, не толкова че има такава нужда у нас, колкото от солидарност.

„Няма да прибягваме към увеличаване на вноските от банките, за да не се оскъпява допълнително кредитният ресурс", каза Орешарски и допълни, че мярката е от солидарност и за да се даде повече спокойствие на гражданите.

Няма да се увеличават минималните задължителни резерви на банките.

Не смятаме на този етап да променяме изискванията за минималните задължителни резерви на банките, казаха още министърът на финансите.

Премиерът Сергей Станишев категорично заяви, че правителството има много възможности да предприеме действия във връзка с финансовата криза, но в момента не е необходимо. Хората трябва да са спокойни за своите пари и своето бъдеще, категоричен бе той.

Няма основания да се смята, че икономическият растеж в България ще се срине, убеден е премиерът. Той поясни, че растежът на БВП може да се забави и посочи, че очаква и ще бъде заложен в бюджета за догодина икономически растеж над 5%.

По въпроса за отражението на кризата върху икономическия растеж Станишев припомни, че за първата половина на тази година имаме над 7% растеж, и че такъв БВП не сме имали от години.

Реалната икономика се развива и се вливат преки чуждестранни инвестиции, изтъкна още премиерът и посочи, че по предварителни данни притокът е 2.8 милиарда евро.

Следващата седмица правителството ще покани на среща управителя на БНБ и банкови експерти от неправителствения сектор, от БАН, от Асоциацията на Търговските банки за неформален съвет, който периодично ще обсъжда проблемите, съобщи още Станишев. Той е категоричен, че сега не се налагат никакви специални мерки.