12-годишна американка преобърна представите от информационната война около конфликта в Южна Осетия.

Пряко в ефира на Fox News 12-годишната Аманда Кокоева от Сан Франциско благодари на руснаците за помощта им в Южна Осетия.

Момичето и неговата леля са били поканени от телевизията, за да разкажат за преживяното, тъй като Аманда е била в самия епицентър на грузино-осетинския конфликт.

Неочаквано за водещия обаче те са съобщили не най-разпространената в американските медии гледна точка за събитията в Кавказ.

12-годишната Аманда Кокоева от Сан Франциско е била при роднини в Южна Осетия.
Според думите й на 7 август тя седяла в кафе, когато изведнаж започват да падат бомби и тя много се уплашила.

На следващата сутрин заминала с чичо си за Северна Осетия, ден по-късно отпътувала за Москва, откъдето е излетяла за Сан Франциско.

Както разказва леля й Лора Тедеева-Коревиски, емигрирала в САЩ преди 10 годинИ, момичето й позвънило от Южна Осетия и с няколко думи й разказало, че около нея горят жилища, бомбардировките не спират и тя не знае кой от близките им е останал жив.

След като момичето преразказало в общи линии това, което й се е случило, заявило ниеочаквано:

"Но преди да продължа по-нататък, аз искам да кажа - ние бягахме от грузинските войски, които бомбардираха нашия град, не от руските войски. Аз изкам да кажа - благодаря на руските войски. Вие ни помогнахте."

Водещият се опитал бързо да промени темата, но към разговора се присъединила и лелята.

"Да, беше ужасно", са думите на лелята на Аманда. Искам да кажа това по телевизията, искам всички да узнаят това - кой е виновен за конфликта.
Тази война я започна господин Саакашвили и той е агресорът... два дни убиваха, бомбардираха моя народ, осетинския народ - убити са 2000 човека."

Тук водещияТ се опитал да я прекъсне, затова изчезва от ефир за няколко секунди.
Появявайки се отново обаче, жената успяла да довърши мисълта си:
"... Моят дом в Южна Осетия, където съм живяла... Ние можем да виним само един човек... И грузинското правителство. Аз не обвинявам грузинския народ, аз обвинявам грузинското правителство, то трябва да си подаде оставка..."

В заключение водещият отбелязал, че "това е, което искат руснаците" и завършил предаването, признавайки, че в информацията за войната в Южна Осетия има "сиви петна".