И на тези избори няма да има пълно дясно обединение.

Засега се формират две десни ядра. Едното - около коалицията СДС и ДСБ, и другото - около Яне Янев.

На специална пресконференция бяха представени част от лидерите на формации, които се присъединяват към консервативното обединение с основно ядро „Ред, законност и справедливост" (РЗС).

Подписано е споразумение към политическия проект на Янев „България на гражданите и регионите". В него влизат БЗНС на Георги Пинчев, Съюзът на свободните демократи (ССД) на Стефан Софиянски, „Национален идеал за единство" (НИЕ), Българската интернет партия.

Първи към проекта са се присъединили от ССД. „Ред, законност и справедливост" е особено удовлетворено, че за първи път политик от такъв ранг - дългогодишен кмет на София и министър-председател на България, прави стъпка встрани, за да може в България да се реализира нещо ново".

Това заяви Яне Янев, отправяйки специални благодарности за сътрудничеството на Софиянски.

„ССД приема тази нова идея и се присъединява към проекта", обясни от своя страна и Стефан Софиянски.
Той подчерта, че консерваторите са по-десни от десните, затова и партията се присъединява към идеята на „Ред, законност и справедливост".

Междувременно Стефан Софиянски, Георги Пинчев, Румен Ангелов и Борислав Българинов са подали заявления за напускане на Парламентарната група на ОДС. Това съобщи председателстващият заседанието на парламента Любен Корнезов.

„Няма да участвам в никакви листи, защото по този начин смятам, че давам път на новите лица", обясни още лидерът на ССД. Той е категоричен обаче, че с опита си ще помага на идеята, но не и от парламентарната трибуна.

„За БЗНС не представляваше никаква трудност, с оглед на последните неубедителни действия на коалицията СДБ и СДС, да се присъедини към десния проект на РЗС", каза Георги Пинчев.

Той изрази надежда до изборите проектът да набере достатъчно сили и управлението на БСП да излезе в заслужен отдих.

Нено Димов, който се отцепи от парламентарната група на ДСБ също се присъединява към идеята като гражданин.
„Властта и парите се превърнаха в единствен идеал за партиите", коментира той и уточни, че лидерите на партиите са разрушили българския идеал.

По думите му РЗС е единствената партия, която определя за своя кауза борбата с корупцията.

Партията на Янев е почти готова с листата за евродепутати, като 17 позиция е запълнена и за нея е определен Добри Божилов от Българската интернет партия.

Янев се пошегува, че РЗС започва подреждането на листата отзад напред.