Растителните мазнини съдържат много полезни ненаситени мастни киселини, които предпазват от атеросклероза. Затова не бива хората да се отказват от тях в стремежа си да се хранят диетично.

Това заяви доц. Светослав Ханджиев, член на Европейската академия на науките по хранене и национален координатор на Общоевропейската програма за изследване на затлъстяването „Диогенес". 

„На първо място бих поставил олиото от гроздово семе, което съдържа и антиоксидантни вещества. Царевичното масло също е много полезно, богато е на ненаситени мастни киселини, както и зехтинът. Препоръчва се и ореховото масло." - допълни доц. Ханджиев, цитиран от health.bg.

Той подчерта, че растителните мазнини не водят до повишен холестерол в организма.     

„Поначало растителните мазнини не съдържат холестерол. Холестерол съдържа само маслото, произведено от семките на доматите. То не бива да се консумира от хора с повишен холестерол." - поясни диетологът.

Според него, въпреки разнообразието от растителни масла в магазините, хората не бива да се отказват от традиционното слънчогледово олио.  

„Не трябва да анатемосаме слънчогледовото масло. Ако е произведено с добра технология, то е много полезно. Но много често при производството се влошават някои негови качества. Напоследък много се говори за рапичното олио - то има по-ниски хранителни качества от слънчогледовото." - коментира диетологът.

Прекомерната консумация на мазнини обаче, дори когато са растителни, е вредна за организма, предупреди доц. Ханджиев.

Трябва да се избягва и консумацията на храна, приготвена с мазнина, която е използвана повторно или многократно, той като в нея се съдържат токсични вещества.