Малко след 6 часа тази сутрин приключи напрегнатият инцидент в столичния квартал "Горна баня" след като младият мъж, който стреля по съседни къщи и по полиция вчера вечерта, скочи от покрива на къщата си върху платнище, разпънато от пожарникарите.

Мъжът, който се казва Лъчо, е ударил главата си при скока, заради което е откаран в болница за медицински преглед. От "Пирогов" съобщиха, че мъжът е

счупване на костите на носа и на глезена на единия крак. Той ще бъде преместен в МВР болница, където ще се осъществи лечението.

35-годишният столичанин е с поставена диагноза шизофрения и действията му се дължат явно на заболяването.

Министър Вучков смята, че трябва да се намери начин психично болните да бъдат поне от време на време в изолация, за да не поставят под риск здравето и живота на съседите си.
Още...

Вчера вечерта Лъчо се барикадира на втория етаж на къщата си в столичния квартал "Горна Баня" и открил огън по околните сгради и полицията.

От полицията уточниха, че малко след 19:30 е получен сигнал на тел. 112 от съседи за стрелба по прозорците от съседна къща.
На място са пристигнали дежурни полицаи, които са отцепили  района, както и са предупредили съседите да стоят извън обсега стрелеца, в пространства, което не е във неговата видимост.

Стрелецът е открил огън и срещу полицаите, както и срещу автомобилите им. Целил се е към всичко, което се движи, както и към запалените фарове с въздушна пушка.

По думите на баща му, Лъчо има психични отклонения, националистически възгледи и възприема себе си като революционер и опълченец. Диагностициран е с шизофрения и е воден на отчет. Има 2 регистрирани криминални прояви - за палеж и хулиганство. Неговият брат преди години е сложил край на живота си с пистолет в двора на къщата.

Около 22 часа стрелецът се качи на покрива и остана там до сутринта. Носеше със себе си и сабя, на която развя тениска с изображение на България на три морета. От време на време изкрещява националистически лозунги.

Полицията не предприе действия със сила, а започна преговори с психолог. На място през цялата нощ имаше и линейка на Бърза помощ.

Рано сутринта дали уговорен от психолозите на МВР, дали от студа и влагата, мъжът скочи от покрива на къщата, като се приземи върху разпънато платнище.

По информация на съседи от няколко дни агресията на Лъчо се е увеличавала, заради спор за постройка и дърво, които се намират в съседен двор.

През цялото време на първия етаж на къщата е била възрастна жена - леля на психичноболния мъж, която е неподвижна.