Българският съд отказа да предаде руснака с френско гражданство Николай Кобляков на руските власти. След час и половина съвещание, състав на Софийски градски съд се съобрази с неочаквано еднаквото становище и на двете страни, че не следва да сдадем Кобляков. С аплодисменти от страна на залата и дълбок поклон от Кобляков, той официално остава на родна територия, без да е преследван наказателно.

С уговорката, че категорично се дистанцира от политическото говорене, съдът постанови, че Кобляков е изразявал „гражданска позиция с политически елементи" преди издаването на Европейската заповед за арест и оттам следва да се смята, че наказателното преследване срещу него в родината му може да го постави в утежнено положение именно заради политическите му пристрастия срещу Путин. Съществува риск, който този съд не може да допусне да настъпи, категорични бяха магистратите.

Те се позоваха и на това, че от обясненията на руската страна не става категорично ясно каква е инкриминираната дейност, за която се иска екстрадиция на Кобляков. На СГС не му е станало ясно за какъв вид престъпление се иска предаването на руснака, като така не може да се направи еквивалент с родното законодателство и да се види дали престъплението, в което той е обвинен в Русия, се счита за такова и у нас.

Решението не е окончателно, тъй като подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд. Не е ясно обаче дали такова изобщо ще има, след като представителят на СГП обяви искането на прокуратурата за неоснователно. След решението на съда прокурорът напусна светкавично залата, като не благоволи да коментира потенциално обжалване.

Междувременно на Кобляков е снета забраната да напуска страната, но мярката „подписка" остава до момента, в който официано стане ясно, че обжалване няма и решението е окончателно.

До този развой на събитията се стигна, след като Софийската градска прокуратура оттегли искането си за екстрадиране на Кобляков.

Припомняме, руснакът бе задържан на летището у нас по издадена Европейска заповед за арест по руско настояване. В родината си той е обвинен за финансови и имотни измами на стойност над един милион евро.

В момента Русия не е правова държава, не следва човек да се дава на този произвол, обяви държавното обвинение, като така "тропна с крак" на Руската федерация. Според прокурора по делото в множество международни доклади на правозащитни организации се сочи, че Русия се управлява от авторитарен режим, който използва съдебната власт за преследване на политически опоненти на президента Владимир Путин.

По делото е установено, че Кобляков активно е участвал в действия срещу режима на Путин и затова следва да се смята, че, ако го предадем, той няма да получи справедлив процес, отсече обвинителят. Той настоя съдът да откаже екстрадиция.

След като прокурорът по делото се обърна на 180 градуса от позицията на СГП, той отказа всякакъв коментар пред медиите за това какво го е накарало да обори становището на институцията, за която работи.

Позовавайки се единствено на доклади на организации от страни членки на ЕС, той обвини Кремъл в използване на съдебната власт за сплашване на политически опоненти на Путин.

Самият Кобляков увери градските съдии, че е тук, за да строи домове за стари хора и дори и да го пуснат, няма да избяга от страната, защото иска да направи нещо за нея. По думите му той е готов да страда, ако с това ще допринесе за нещо.

Моят арест е нищо в сравнение с умиращите в Украйна, обяви той. Ще уважа решението ви, каквото и да е то, увери магистратите руснакът. В 11:30 съдът ще обяви решението си за съдбата на Кобляков, а междувременно самият той заяви, че е останал приятно изненадан от позицията на прокурора. Това е разработена от руските спецслужби операция, има цял списък с хора като мен, разкри Кобляков.