3-4 стотинки за киловат час сме щели да плащаме, ако сега сме имали АЕЦ „Белене". Това стана ясно по време на дискусия за ползата от втора атомна централа, организирана от БСП и инициативния комитет за провеждането на референдума.

Експертите бяха категорични, че цената на тока от АЕЦ „Белене" ще е по-ниска от тока, произвеждан от „Козлодуй". Според техните разчети между 14 евро и 22 евро ще струва мегават час от АЕЦ „Белене". В момента мегават час от АЕЦ „Козлодуй" струва 16 евро.
Според експертите реалната цена за изграждането на АЕЦ „Белене" възлиза на около 6 млрд. евро. Заемът за строителството й ще се изплати още в първите 12 години, в които тя започне да произвежда ток, а в най-лошия за 18 години.
8 % е възвръщаемостта от „Южен поток", като експертите за изчислили, че възвръщаемостта от АЕЦ „Белене" ще е 15%, което според тях доказва изгодността на проекта.

Лидерът на БСП Сергей Станишев подчерта пред участниците в дискусията своите спомени от времето, когато са събирани подписите за референдума. Ние искаме нашият глас да се чува, казвали му хората. Намираме се на финалната права на Одисеята, заяви соцлидерът.

Той се оплака, че управляващите правят всичко възможно да създадат пречки за свободното волеизявление на българските граждани. „По същество този референдум е срещу решението на правителството на г-н Борисов от март тази година, в което се спря изграждането на втора атомна централа", заяви Сергей Станишев.

Позицията на правителството е крайно лицемерна, посочи още той и припомни как управляващите подменили въпроса за референдума. Сергей Станишев каза още, че се прави всичко възможно дискусията да бъде вяла.

Социалистите за заканиха да направят всичко възможно хората да чуят аргументите за АЕЦ „Белене". На референдума, по думите на Станишев, българите ще направят избор за модела на развитие на България в следващите години - дали България ще бъде развита държава, или държава на обслужващия персонал.

Станишев каза, че единственият реален проект е АЕЦ „Белене", а всичко друго са добри намерения. Лидерът на столетницата обясни, че за 7 блок на АЕЦ „Козлодуй" все още няма финансови разчети и анализи и за да се реализира ще минат между 7 и 8 години. Може ли България да си позволи това, попита той.

Соцлидерът изтъкна плановете на южната ни съседка да строи АЕЦ и ТЕЦ, като обясни, че в Турция вече говорели за бъдещото изнасяне на ток за България.

Предстои ни трудна и отговорна задача пред хората, каза още Сергей Станишев. Той приема като лична своя отговорност референдумът да е успешен и да има висока избирателна активност. Станишев посочи, че социалистите ще се съобразят с резултатите от референдума.

Румен Овчаров пък се оплака, че парламентарната комисия, която проучва АЕЦ „Белене" си е удължила срока за работа до март месец, а всъщност спряла да заседава. Според бившия енергиен министър целта за създаването на тази комисия е било да се покаже, че проектът АЕЦ „Белене" е една далавера.

Тази стратегия на ГЕРБ се спука, каза още Овчаров. Той обясни, че HSBC са дали съгласие докладите им да станат публични. Социалистът вече се е запознал и е категоричен, че в тях се казва, че има пазар за тока от АЕЦ „Белене", че опасността от дефицит на тока след 2020 е реална и проектът за втора АЕЦ е изгоден при всички варианти.