Компромис с участието на ултранационалисти в управлението на страната няма да направим. Европейска България не може да допусне това. Това заяви в Търговище лидерът на ДПС Лютви Местан, съобщават от партията. Относно позицията на партията по отношение на преговорите за конституционната реформа, Местан обясни, че са направили градивен компромис в името на националния интерес.

Припомняме, в деловодството на парламента в петък бе внесен новият конституционен проект с трите консенсусни точки - разделя се ВСС на две колегии, пряк избор на магистратската квота и усилване на правомощията на Инспектората. Под проекта се подписаха 180 народни представители. Сред тях са всички от ПГ на ГЕРБ, всички от ДПС, всички реформатори, 14 депутати от БДЦ, без Мартин Иванов, който не е в страната, както и трима от АБВ.

Местан формулира и политическата мечта на движението, а именно "да види България демократична, толерантна, интегрирана, майка на всички свои чеда" .

Лидерът на ДПС посети Търговищка област по повод традиционния мюсюлмански събор в местността Баба Конду край село Божурка. При официалното откриване той призова присъстващите да потвърдят думите му със своя вот на изборите за местна власт през октомври.

Пред множеството лидерът на ДПС благодари за присъствието на мюсюлманските и християнските духовни лица. Той е категоричен, че има алтернатива на езика на омразата и това е толерантността. „Способността, въпреки етническите и религиозните различия, да се срещаме на свети места. Тези места ни казват нещо много важно - че има ценности, които стоят над политиката", обясни Местан. Той посочи, че партията му се среща с избирателите си точно на такива места, защото имат чувството, че там е кодирана ценностната матрица на ДПС. Най-важният й елемент е толерантността, категоричен е Лютви Местан.

Стотици мюсюлмани от цялата страна и гости от Турция се присъединиха към събора, чиито организатор е областното ръководство на ДПС в Търговище.