Полицията в американския град Кливланд е застреляла 12-годишното момче, държало оръжие играчка, само няколко секунди след пристигане на мястото, показва разкрито вчера видео, съобщава ДПА.

Видеото, пуснато в публичното пространство по молба на семейството на убитото момче според „Ню Йорк Таймс", показва, че Тамир Райс си играе и насочва играчка пистолет в парк. В рамките на няколко секунди на мястото пристига полицейска кола и един от двамата полицаи в патрулния автомобил застрелва детето.

Полицията съобщи, че двамата полицаи са пристигнали на мястото в събота след получен сигнал, че човек в парка носи „най-вероятно фалшив" пистолет и го насочва към хора. Информацията, че пистолетът най-вероятно не е истински не е била съобщена на полицаите, отбелязва „Вашингтон пост". Властите обявиха, че пистолетът не е имал оранжев маркер за безопасност, който трябва да покаже, че не е истински, допълва изданието.

„Стрелба, мъжът е на земята, мх, черен мъж, може би на 20", казал един от полицаите по радиото след стрелбата, съобщава „Вашингтон пост".

Райс е бил предупреден три пъти да свали ръцете си, но не го е сторил, отбелязаха от полицията.

„Видеото показва едно отличително нещо: полицаите са реагирали светкавично", заявява в съобщение семейството на Райс.

Полицаят, застрелял детето, е на 26 години и е в полицията от март.

Местната прокуратура ще представи доказателства от полицията за Голямото жури, което ще реши дали да повдигне обвинения срещу полицая.