Опит за покушение срещу руския президент Владимир Путин. Отчаян ход да се вкара Западът в боевете в Източна Украйна. Нескопосана мисия да се извърши масово убийство на руски граждани, коментира АП реакциите на руските медии по повод трагедията с малайзийският боинг.

Руските читатели имат много обяснения за падналия самолет на „Малайзия еърлайнс", при който загинаха 298 души. Докато те доста се различават по съдържание, всички те сочат с пръст към Украйна. Не се допуска вероятност, че Русия може да носи отговорност.

Представяната пред руснаците ситуация със самолета ярко се различава от тази на Запад. Докато държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви пред американски зрители, че сепаратистите са свалили самолета с руски оръжия, руснаците са „хранени", че Украйна е извършила престъплението.

Екатерина Андреева, един от най-известните телевизионни водещи на Русия, задълбочи анализа си в една теория часове след новината, че е паднал самолет в Източна Украйна:
Путин, пътувайки към Русия от Бразилия, преминал по същия авиокоридор, по който е летял малайзийския пътнически самолет час преди да бъде свален, което предполага опит за убийство на руския президент.

В петък сутринта теорията за убийство беше заменена от други сценарии.
Един от тях е, че Украйна е свалила самолета със зенитно-ракетен комплекс „Бук". Държавната телевизия Россия хвърли вината върху Киев, заявявайки, че сепартистите нямат такава система, докато Украйна наскоро е разположила „Бук" в района. Журналист на АП лично е видял такава установка - сепаратистите се хвалиха в социалните мрежи, че притежават - в контролирана от проруските сепаратисти територия близо до мястото на инцидента часове преди самолетът да падне.

Телевизията отива още по-далеч, отбелязвайки, че логото на „Малайзия еърлайнс", червено, бяло и синьо, „прилича на руския трикольор", което означава, че Украйна се е опитала да свали руски пътнически самолет.

„Комсомолска правда" пък пише, че украинските авиодиспечери са пренасочили самолета да лети директно над зоната на конфликта, публикувайки снимки от сайтове за следене на самолетните полети, които изглежда показват колебания в маршрута на боинга.
Руските медии смятат, че украинските власти са организирали свалянето на самолета, за да изглежда като атака на сепаратистите с надеждата Западът да се намеси в конфликта.

Руската държавна телевизия, от която повечето руснаци се осведомяват, има тенденция да следва официалната линия и рязко променя езика в ефир, с което отразява и промяната в стратегията на Кремъл. През юни Путин смекчи риториката си към Украйна, след като призна президентските избори на 25 май в очевиден опит да избегне санкции на Запада.
Обаче след трагедията със самолета Путин се върна към по-агресивния тон.

Тази трагедия нямаше да се случи, ако имаше мир на тази земя, ако военните действия не бяха подновени в Югоизточна Украйна. И, разбира се, държавата, над чиято територия се случи това, поема отговорност за тази ужасна трагедия", подчертава Путин.

Гневът на Запад започна да се увеличава заради обърканото начало на разследването на катастрофата. Сепаратистите позволиха на група наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) да направят повърхностна проверка на мястото на катастрофата в събота преди да произведат предупредителни изстрели, след като двама украински представители на групата се опитаха да проучат останките.

В Русия междувременно новинарски репортажи повтарят, че сепартистите са сътрудничели на наблюдателите и обвиняват Киев за блокирането на международните разследващи.

„Вчера групата на ОССЕ работи през целия ден на мястото на самолетната катастрофа", започна предаването си Първи канал в неделя. „До момента украинските власти не искат да изпрашат група от международни специалисти до Донецк", допълва телевизията.