Поне в следващите години няма да се създава фонд за посрещане на желаещи да се заселят в България.

Това заяви министърът без портфейл Божидар Димитров, който отговаря за българите в чужбина. Своите приоритети той представи пред външната комисия в народното събрание.

Причината да не бъде създаден подобен фонд е да не се предизвика завист у редовите български граждани.

„В една страна, в която 70% от населението живее на прага на бедността, има 300 хил. безработни, това ще доведе до неприязън към идващите българи, тъй като ще ползват всякакви привилегии, обясни Божидар Димитров.

Според него македонските и бесарабските българи биха се справили и сами, ако решат да се заселят у нас, освен това те са много работливи и според Димитров е мит, че те са много бедни.

„Македонските българи преди да се заселят тук, продават имуществото си доста изгодно в Македония, основно на албанци, и с получените пари от един апартамент купуват три.", подчерта още министърът без портфейл и допълни, че подобно е положението с бесарабските българи.

Божидар Димитров е против издаването на зелената карта, тъй като според него тя е излишно междинно звено.

„Това не позволява човек нито да се заселва тука трайно, да купува имоти", допълни той. Политиката която ще води правителството по думите му е основно е за ускоряване на процедурите за получаване на българско гражданство или поне да се спазва законодателството.

Според  него в рамките от три месеца до една година различни групи „кандидат българи" трябва да получат решение за гражданство.

По думите на Божидар Димитров това решение в момента се получава дори след 5 години от дата на заявеното желание.

Божидар Димитров е недоволен и от факта, че за сега ускорено българско гражданство получават чужденци, които са оказали или ще окажат услуга на България в областта на културата, изкуството, спорта.

И досега само криви нигерийски футболисти, сакати  получават гражданство.", каза Димитров.

Настоящият закон, както обясни той, разрешава в един отбор да има трима чужденци затова другите чужди футболисти получават българско гражданство.

Божидар Димитров изрази опасение и за бъдещето на национали отбор по футбол, а именно, че „ще е почернее като френския национален отбор, където няма нито един бял човек."

Министърът алармира и за друг проблем, касаещ студентите от чужбина. Той обясни, че до придобиването на бакалавърската си степен, те са считани за българи. След това за магистратурата университетите ги считат за чужденци, за да им вземат такса за обучение от 3 200 евро.

Тази информация Божидар Димитров получил от зам. ректора на академията в Свищов, но имало данни за подобна практика и в други български университети.