Гърция скочи на Турция, след като турския премиер Ердоган обяви гръцка Тракия, части от Македония, България и Босна за турска територия, отбелязва македонския „Утрински весник".

Веднага гръцкото външно министерство осъди изявлението на турския премиер, което доведе до бурни реакции и обвинения в страната, че Ердоган действа за неоосманска империя.

Тракия е двете - Солун и Ксанти, Делиорманът - Кърджали, Вардар. Скопие, Призрен в Косово, Сараево. Тракия е нашата жива история в Европа. Тя е нашият представител в този географски регион", казал Ердоган в предизборно изявление за местните избори в град Кешан, който се намира близо до гръцко-турската граница.

Външно "скочи" на Ердоган
Още...

В Гърция изявлението на турския премиер е оценено като всичко друго, но не и като приятелско отношение на съседна страна, с която Гърция се опитва да изгражда добри отношения и мостове, за да преодолее проблемите.

Турски опити да се разширят турските завоювания и искания на целия балкански регион", пише вестник „Та Неа", а „Имерисия" коментира: "Ердоган е невероятен - и Солун е Тракия". За други медии в Гърция, основната новина била, че „Ердоган е сложил и Скопие в Тракия".

Отбелязва се още, че новите изявления създават нови бразди по пътя към решаването на проблемите между Гърция и Турция.

Ердоган създаде ново охлаждане на гръцко-турските отношения, което се смята за особено неприятно в момента, тъй като идва три дни преди посещението на турския външен министър Ахмет Давутоглу в Атина.

По този начин Ердоган продължава с провокациите за връщане на стария, но никога незабравен план за възкръсване на „Турската република Тракия", в която освен територии от Гърция, има територии и от Южна България и Централните Балкани", пише „Та Неа".

„Косово е Турция; Турция е Косово" беше част от основното послание на турския премиер Реджеп Ердоган при визитата му в Косово преди близо два месеца във връзка с официалното откриване на новото летище „Адем Яшари", което също доведе до критики на Балканите срещу политиката на Ердоган.

ВМРО не пропусна да излезе с позиция по въпроса.

Предизборно изявление и предколедна импровизация на турския премиер Ердоган произведе нов политически скандал на Балканите, в който той замеси и името на България, отбелязват войводите.

Изказаните на глас териториални претенции хвърлиха в смут дипломатите от съседните страни и те отговориха с незабавна реакция, но в България институциите мълчат, негодуват от ВМРО.

Националистите настояват за светкавична реакция от страна на Министерство на външните работи и за позиция от страна на правителството по случая. Недопустимо е, дори в предизборно или партийно изказване, турски премиер да си позволява да си присвоява части от съседни страни - в това число и българския град Кърджали.

Това изказване потвърждава позицията на ВМРО, че Турция няма място в Европейския съюз, че с поведението на официалната си власт Турция не може да бъде част от европейското семейство. Под подписка за референдум „Не на Турция в ЕС" ВМРО събра над 330 000 подписа, но 41-то народно събрание и управляващата тогава партия ГЕРБ неглижираха мнението на българските граждани.

ВМРО настоява също българските държавници да преосмислят изказванията и обещанията си в подкрепа на еврочленство на Турция, заключава се в позицията на войводите.