Убийствата на сем. Дамянови и Борислав Манджуков са извършени от една и съща варненска организирана престъпна група. Това стана ясно на брифинг след национално съвещание на МВР с участието на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов и главния секретар на вътрешното министерство Светлозар Лазаров.

Установено е, че някои от убийствата са свързани и вече има задържани. Убийството на строителния предприемач Митко Дамянов и съпругата му Наталия, което беляза първите дни на новата година, е разкрито. Разкрито е и това на Манджуков, извършено от 24 март миналата година.

Припомняме, семейство Данямови бяха намерени простреляни на улицата в столичния квартал „Витоша" на 8 януари. Те са занимавали със строителство. Съпрузите най-вероятно са били причакани от стрелеца до блока, в който живеят, и са разстреляни, слизайки от автомобила им.

39-годишният варненски бизнесмен Борислав Манджуков пък бе убит на 24 март миналата година в комплекс "Бокар" на бул. „България" в София. Той бе застрелян с два куршума.

Ръководител на престъпната група, извършила екзекуциите, е Радослав Калчев-Черния Роди, който е привлечен задочно като обвиняем и е обявен за издирване, тъй като на 11 януари е напуснал страната.

Останалите членове на групата са Николай Тошев - Чирпанския, Галин Мирчев - Жорко, Мирослав Михайлов, Деян Михайлов, Недялко Цветков - Чубака, привлечен задочно за обвиняем, Петър Благоев - Петрето, Христо Георгиев - Тополския и Николай Илиев - Мазния. В ареста са Николай Тошев - Чирпанския, Галин Мирчев - Жорко. Те обаче не са задържани след сегашните разкрития, а по-рано заради други криминални прояви. Част от останалите участници са изчезнали, след като са дочули за акцията на МВР, но все още не са обявени за издирване.

Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов направи сравнение между варненската банда и тази на Златко Баретата. По думите му, ако групата на Златко е всявала страх, варненската е всявала ужас. Има и други участници в групата, които обаче все още не са установени.

Ръководителят и членовете са привлечени като обвиняеми за участие в организирана престъпна група за наркоразпространение, контрол върху проституцията и силови действия, изразяващи се в мокри поръчки. Оказало се, че за наркоразпространението са нужни силови бригади и ръководителят на групата Черният Роди в един момент явно е приел, че членовете могат да поемат и други ангажименти - мокри поръчки.

Рязане на уши и пръсти, чупене на ръце и крака, убийства са сред бруталните прояви на групата. Освен тях обаче са извършвали палежи и изнудвания. Групата се е характеризирала с  йерархичност и всеки е отговарял за определена задача. „За 5 дни са събрани доказателства почти за обвинителен акт", коментира Сарафов.

Ръководителят на престъпната група е приел за изпълнение и убийството на предприемача Дамянов. Съпругата му не е била основната мишена, тя е паднала като „косвена жертва". За главите на Дамянови са платени 30 000 евро. Причините за покушението обаче не бяха коментирани.

Радослав Калчев и Недялко Цветков са обявени за общодържавно издирване. Двама от членовете са привлечени като физически извършител и помагач за убийството на Манджуков от 24 март миналата година. Убиецът е Галин Мирчев - Жорко, а негов помагач - Николай Тошев - Чирпанския. Именно Тошев е шофирал автомобила, с който са се оттеглили след убийството.

От МВР са разкрили и убийството на Орхан Изиров в Благоевградско. Привлечени за покушението са Радослав Валеов и Георги Георгиев, които са направили самопризнания. Двамата са се сдобили с обвинения и за притежание на незаконно оръжие и наркотици. При обиск на домовете им са открити 2,600 кг. марихуана, патрони и маска с прорез за очите. Валеов и Георгиев дори отвели органите до оръжието на престъплението, така че полицията е иззела и  пистолета, с който е извършено убийството.

Орхан е бил наркотрафикант - основно на хероин и марихуана от България за Гърция. Работили са заедно, но некоректност в отношенията очевидно разярила двамата мъже. Покойният Изиров размесвал хероина с чай, заделял и пари от своите търговски партньори, поради което в някои от тях е назряла идеята той да бъде убит. Двамата обвинени са лежали са грабеж в Гърция. Лазаров допълни, че има и лични мотиви. Едно от обвинените лица е имало интимни отношения с приятелката на Изиров.

Светлозар Лазаров обяви, че се работи активно и по убийствата в Пловдив и Пазарджик. По убийството на Димитър Стоянов обаче има по-голям напредък. Междувременно Сарафов коментира, че имат подозрения, че именно Йоско - Костингродския стои зад убийството на свидетеля по делото - Хрисим Хрисимов. Той обаче се застрахова, като не коментира повече детайли около това покушение.

В работното съвещание в МВР са участвали премиерът Бойко Борисов, министър Веселин Вучков, заместник-главният прокурор Борислав Сарафов, главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, прокурори и криминалисти. Освен работата и напредъка по убийствата от последните седмици, на срещата са били и конкретни мерки във връзка с противодействията на престъпления, свързани с ДДС и акцизи, както и възможностите за противодействие на засиления миграционен натиск.