Ние продължаваме да настояваме за сключване на споразумение с МВФ, което да закрепи фискалната стабилност и успокои инвеститорите. Едно споразумение ще тласне реформите напред, защото се вижда, че това правителство няма воля за тях.

Това заяви бившият финансов министър Милен Велчев на пресконференция на НДСВ.

По думите му, колкото по-рано се договори страната ни с МВФ, толкова по-меки ще са условията.

Ако страната ни беше сключила споразумение, когато още преди 2 години, както НДСВ настояваше, то щеше да бъде без условия, категоричен бе Милен Велчев.

Досега чуждестранните инвеститори се уповаваха на фискалния резерв и високите бюджетни излишъци. Сега правителството се отказва от тези силни аргументи, каза още той.

Според него в момента чуждестранните инвеститори в България виждат спадащ фискален резерв, растящ бюджетен дефицит, неплащане на бизнеса, показни акции срещу големи чуждестранни инвеститор и растящ сив сектор и контрабанда.

На този фон за пръв път от 1996 година насам виждаме отрицателен ръст на чуждестранните инвестиции в България за последното тримесечие. Не просто не са дошли нови инвеститори, но старите си тръгват, посочи ексфинансовият министър.

На пресконференцията на жълтите се стигна до единодушното мнение, че актуализацията на Бюджет 2010 едва ли ще бъде последната за годината.

Силно обезпокоени сме от това, което се случва в управлението на страната, заяви председателят на НДСВ Христина Христова. Според нея това е отсъствие на управление на криза. Христова посочи, че България е може би единствената страна-членка на ЕС, която няма одобрени и работещи антикризисни мерки.

За първи път в България се прави актуализация на бюджета само месеци след приемането му, отбеляза Владимир Каролев.

Този факт сам по себе си и признанията на премиера в мотивите за актуализация на бюджет 2010 според финансиста на НДСВ говорят за липса на професионализъм и политическа отговорност.

По мнение на Каролев няма европейско правителство, което да не намалява разходите на фиска си по време на криза. У нас е обратното - предвиждат се 500 милиона лева повече в разходната част при 2 милиарда по-малко приходи, изтъкна той.

Каролев подчерта, че перото в бюджета „Резерв за непредвидени разходи" нараства до 1,2 милиарда лева, което е огромен процент от брутния вътрешен продукт и означава, че тези средства може да се раздават по непрозрачен начин от правителството.

Той припомни предупрежденията на НДСВ при изготвянето на сегашния бюджет. Ние се оказахме прави, когато казахме, че няма предвидени буфери, че фискалният ефект от антикризисните мерки ще е нисък и че бюджетният дефицит няма да се ограничи да прогнозираните 2 процента от БВП, посочи той.

Като икономист съм много изненадан и разочарован, че ГЕРБ толкова лесно се плъзна по наклона на дефицита. А ГЕРБ дойде на власт с обещанието за балансиран бюджет, коментира и Николай Василев.