В европейския център за ядрени изследвания ЦЕРН учените регистрираха движение на елементарни частици със скорост по-висока от тази на светлината, съобщи Би Би Си.

Сноп от неутрино, насочен от ЦЕРН към подземната лаборатория „Гран Сасо" в Италия, на разстояние от 732 км, е „пристигнал" в крайната точка с няколко милиардни от секундата по-рано, отколкото ако се бе придвижил със скоростта на светлината.

Според директора на изследователската лаборатория на ЦЕРН, резултатите са невероятни.

С проведения експеримент с неутрино екипът на Антонио Ередитато поставя под съмнение постулатите на съвременната физика.

Според приетите в науката представи, скоростта на светлината е пределна за Вселената. Цялата съвременна физика и по-конкретно частната теория на относителността на Алберт Айнщайн се основава на разбирането, че нищо не може да надхвърли тази фундаментална физическа константа.

От три години голяма група физици от няколко десетки страни работи над проекта OPERA (Oscillation Project with Emulsion-Tracking Apparatus), посветен на изучаването на неутринните осцилации.

Целта на експеримента е да докаже хипотезата за превръщане на един вид неутрино в друг.  (В науката са познати три вида неутрино - електронни, мюонни и тау неутрино.)

Доктор Ередитато и его колегите му са насочили към подземната лаборатория в Италия сноп от един вид неутрино - мюонния.

Целта  е да се проследи колко от изпратените частици ще пристигнат в лабораторията „Гран Сасо", превърнати в тау неутрино.

При експериментите учените са забелязали, че частиците изминават разстоянието с една щестдесетмилиардна част от секундата по-бързо  от скоростта на светлината.

Тази парадоксална скорост е наблюдавана около 15 хиляди пъти, което позволява да се смята, че става дума за научно откритие, не за случаен резултат.

Изследователите подхождат към откритието изключително предпазливо, тъй като то може да преобърне съществуващите представи във физиката и разбирането за Вселената.

Данните ще бъдат публикувани в интернет, за да се даде възможност те да бъдат анализирани от широк кръг от учени, от цялата световна научна общност.

Днес, 23 септември, в ЦЕРН ще се проведе семинар, на който ще бъдат обсъдени резултатите от серията експерименти.