Над 90 хиляди войника от четири страни ще участват в най-голямата военна игра в Близкия Изток, съобщи иранска медия, цитирана от „Джерусалим пост".

Иран, Русия, Китай и Сирия ще проведат най-голямата правена някога военна игра в Близкия изток, съобщава иранската агенция Fars, която се позовава на анонимни източници.

Според информацията, 90 хиляди войника, 400 бойни самолета и 1000 танка от четирите страни ще вземат участие във военни учения по земя и море. Към ученията ще се включат и руски атомни подводници, според иранската медия, също така бойни кораби, самолетоносачи и други.

От агенцията съобщават, че ученията са координирани с Кайро, който ще позволи на 12 китайски бойни кораба да преминат през Суецкия канал. Според информацията китайският конвой ще акостира на сирийски пристанища до две седмици.

Относно периода на планираните учения източникът е заявил, че военните игри ще се проведат „скоро".

По-късно от руското военно министерство отхвърлиха информацията, че ще участват в мащабни военни учения в Близкия Изток, съобщи РИА Новости. От министерството подчертаха, че тази информация има за цел „допълнително да нажежи ситуацията в Сирия".

Припомняме, че вчера бе съобщено, че два руски десантни кораба ще отплават за сирийското пристанище Тартус. Руската агенция РИА Новости опровергава информацията, позовавайки се на официални лица от руските ВМС, че корабът „Цезар Куников" ще проведе само рутинни действия.